USTAŠA JE SIMI REKAO DA JE LAKO UBITI ZAROBLJENOG ČOVEKA: Sima je samo rekao ODVEŽITE GA... I STEGNUO PESNICE
Sima Relić, Foto: Profimedia, Printscreen

PRVI KOMANDIR FRUŠKOGORSKOG ODREDA

USTAŠA JE SIMI REKAO DA JE LAKO UBITI ZAROBLJENOG ČOVEKA: Sima je samo rekao ODVEŽITE GA... I STEGNUO PESNICE

9. septembra 1941. godine, na Hajdučkom bregu na Fruškoj gori, po odluci OK KPJ za Srem, formiran je Fruškogorski NOP odred

Objavljeno:

Fruškogorski narodnooslobodilački odred je bio partizanski odred formiran 9. septembra 1941. godine na Fruškoj gori. Bio je prva gerilska formacija u okupiranom Sremu (tada NDH).

Početkom avgusta 1941. godine, prva odmetnička grupa se oformila kad su ustaše uhapsile i zatvorile u Bešenovački manastir Slavka Nikšića, Kaju Relić i Živka Bjegojevića, poznatog borca radničkog pokreta. Sima Relić je sa Gazibarićem i Žicarem napao i razoružao stražare ispred manastira i oslobodio zatvorenike, nakon čega su se odmetnuli na Frušku goru.

9. septembra 1941. godine, na Hajdučkom bregu na Fruškoj gori, po odluci OK KPJ za Srem, formiran je Fruškogorski NOP odred. Prvi komandant Fruškogorskog odreda bio je Sima Relić, za njegovog zamenika postavljen je omladinac Boško Palkovljević Pinki, a za političkog komesara odbegli robijaš-komunista Stanko Paunović Veljko. Tom prilikom je položena zakletva boraca odreda. U prvom borbenom stroju bilo je 65 partizana, naoružanih sa 50 pušaka, tri puškomitraljeza i oko 100 bombi. U partizanskom kampu je bio organizovan ideološki rad po grupama, koji su uglavnom rukovodili odbegli politički zatvorenici.

Ljudi danas na Simu Relića gledaju kao na heroja:

Definitivno moj novi heroj. Na slici je Sima Relić, prvi komandir Fruškogorskog odreda u Sremu. Sima je bio pomalo na svoju ruku, što ga je koštalo uspeha u posleratnom periodu. Dve priče vezane za njega pokazuju, rekao bih "Teksaški karakter" ovog vojvođanskog partizana i komandira. Sima je zajedno sa borcima dugo odolevao jakom napadu pazite ovo USTAŠA I ŽANDARA (ccccc..) i uspeli su da ostanu živi. Nekom prilikom je jednog zarobljenog ustašu, koji je stalno kukao"kako je lako ubiti zarobljenog čoveka", naredio da ga odvežu. Borio se sa njime i ubio ga. Druga priča je daleko posle rata. Automobil sa nemačkim tablicama se zaustavio i pitao prolaznika gde je put za Novi Sad. Nesretni nemački turisti su imali NESREĆU da taj dan nalete na nikog drugog do Sime. Izlupao je sav besan auto, a ni turisti se nisu bas najbolje proveli.... Dakle SIMA RELIĆ zajedno sa velikanima kao Žikica Španac, Mirko Tepavac Žuti (takođe izvanredna ratna biografija... Mirko je prebio ustaške batinaše i pobegao iz zatvora,kasnije učestvovao u svim važnijim bitkama), Veljko Dugošević. svi iz Vojvodine.

foto: Printscreen/Fejsbuk
foto: Printscreen/Fejsbuk

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.