NOVOSAĐANIN DARKO JE DOBIO REZULTAT DA JE  NEGATIVAN NA KORONU: Onda je dobio SMS koji je sve promenio
Testiranje na koronavirus, Foto: EPA / JALAL MORCHIDI

strašno

NOVOSAĐANIN DARKO JE DOBIO REZULTAT DA JE NEGATIVAN NA KORONU: Onda je dobio SMS koji je sve promenio

Darko je prve simptome osetio 30. juna

Objavljeno:

Novosađanin Darko A. našao se u neobičnoj, ali opasnoj situaciji – na portalu e-zdravlje dobio je negativan, a u Institutu za javno zdravlje Vojvodine pozitivan nalaz na virus korona, nakon čega je saznao da je na portalu objavljena verzija u kojoj je načinjena greška, prenosi portal 021rs.

Darko je prve simptome osetio 30. juna, kad je otišao u kovid ambulantu i kad su mu urađene analize. Serološki test je bio negativan, ali mu je doktor rekao da ostane u izolaciji i prati stanje. Ostavio je decu kod rodbine i sa trudnom suprugom ostao kod kuće, u razdvojenim sobama i uz, kako kaže, poštovanje svih mogućih mera opreza.

Kad mu je početkom jula nestalo čulo mirisa, a i njegova supruga razvila blage simptome, javlja se u kovid ambulantu, biva prebačen na bolničko lečenje, dobija pozitivan PCR test i ostaje u ustanovi.

“Uspeli smo da izdejstvujemo supruga i ja da se ne viđamo, budući da se ona u tom trenutku porađala i rodila zdravu bebu, bez ikakvih problema. Beba je, naravno, kod rođaka. Kad se ona vratila iz porodilišta, ostali smo još neko vreme u izolaciji i to je psihološki bilo jako teško. Zvali su nas iz Instituta i rekli da je vreme da se testiramo”, supruga je dobila negativan test, o čemu su je obavestili i SMS porukom iz Instituta”, priča Darko.

Njegov nalaz na portalu okačen je ovog vikenda i bio je negativan, što je Darka obradovalo. S obzirom na to da nije imao simptome već 17 dana i da je supruga zdrava, konačno su pokupili mališane od rodbine i pokušali da se vrate redovnom životu.

“Međutim, juče, u nedelju, dobijam SMS poruku iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i obaveštenje da sam kovid pozitivan. Pitam ih kako je to moguće kad je moj nalaz okačen onlajn i negativan je. Naknadnom proverom koju su sproveli zaposleni u Institutu, saznajemo da je napravljena ‘tehnička greška’ u nalazu na portalu i da sam zapravo pozitivan. Naknadna provera je pokazala da je na portalu unet podatak o mom statusu pre nego što je obrada mog testa završena. Rekli su mi da je greška ispravljena”, kaže Novosađanin, koji je na uvid stavio SMS prepisku sa dokazima, kao i PDF nalaz.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović kaže da je validan samo onaj nalaz koji je zvanično izdao Institut za javno zdravlje Vojvodine – ukoliko je Institut sprovodio testiranje.

“Pojedinačne slučajeve gde se naznačavaju imena i prezimena pacijenata ne možemo da komentarišemo jer bi u protivnom prekršili odredbe zakona o zaštiti ličnih podataka i prava pacijenata. Na raspolaganju smo svakom pacijentu da u slučaju bilo kakvih nejasnoća iste razrešimo u skladu sa zakonskim odredbama u neposrednom kontaktu sa pacijentom”, rekao je Petrović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs: 021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.