DR BELOJEVIĆ ŠOKANTNO O SVIM MERAMA! Pevajte "divan dan" i perite ruke, to vam je NAJBOLJA ZAŠTITA
Belojević je otkrio svoje prognoze o trajanju epidemije, Foto: Printscreen/Youtube

NOVA HIT IZJAVA

DR BELOJEVIĆ ŠOKANTNO O SVIM MERAMA! Pevajte "divan dan" i perite ruke, to vam je NAJBOLJA ZAŠTITA

Belojević je otkrio svoje prognoze o trajanju epidemije

Objavljeno:

Ruke se peru toplom vodom i sapunom i posebno se trljaju vrhovi prstiju, a nokti treba da su podrezani. Ako su nokti dugi, koristi se četkica. Odzviždućemo ili otpevamo u sebi ili naglas celu pesmicu “Danas nam je divan dan” i to je dovoljno dugo. Poboljšaće nam i raspoloženje! U kući treba sve da držimo uredno i čisto. Sunđerom natopljenim 70% alkoholom ili hlornim preparatom treba prebrisati kadu pre i posle kupanja i što češće dasku WC šolje, radnu površinu u kuhinji, tastaturu mobilnog telefona, kompjutera, površinu stola na kojem se ručava i kvake na vratima – kaže u intervju prof. dr Goran Belojević, šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu, upitan kako da se štitimo od korone.

On ističe da je toplota najbolje sredstvo za dezinfekciju.

- Najbolje sredstvo za dezinfekciju je toplota, i to minimalno 65 stepeni. Razlog je što ne postoji rezistencija bakterija i virusa na toplotu, nema antagonizma sa nekim materijalima ili drugim dezinficijensima i jednostavno se sprovodi. Uslov je da materijal bude čist, a vreme izlaganja najmanje 30 minuta. Preporučujem dva hemijska sredstva za dezinfekciju: 70% alkohol i bilo koji hlorni preparat koji se koristi u domaćinstvu. Doktrinarno pravilo je prvo očistiti, a tek onda dezinfikovati - navodi dr Belojević.

foto: Profimedia

Dodaje da u bolnice treba primati samo životno ugrožene pacijente zaražene koronavirusom.

- Treba kombinovati hospitalnu sa komunalnom medicinom. U bolnice treba primati samo životno ugrožene pacijente obolele od kovida 19, kojima je neophodna oksigenoterapija ili veštačka ventilacija u najtežim slučajevima. Svi ostali mogu da se leče kod kuće, a to je oko 80 odsto obolelih. Tako će se smanjiti pritisak na bolnice, uz očuvan broj od oko 95 odsto oporavljenih - kaže doktor.

Belojević je otkrio svoje prognoze o trajanju epidemije.

- Po analogiji sa ‘španjolkom’, odnosno sa svinjskim gripom iz 1918, očekujem da kovid 19 traje do sledeće godine. Ako to bude do početka 2021. biće divno, a ako potraje do kraja 2021, biće realno. Realno je da čovečanstvo stekne prirodnu otpornost na SARS CoV-2 i tada ćemo zaista reagovati na ovu bolest kao što reagujemo na sezonski grip. Do tada će morati da se plati danak obolevanjem i umiranjem. To je prirodni zakon. Virusi ne mogu da nestanu sa planete Zemlje pre homo sapijensa. Obrnuto je izvesno - podvlači on.

Doktor je dodao da je skeptičan po pitanju proizvodnje efikasne i bezbedne vakcine na vreme.

- Pripadam manjinskoj grupi naučnika koji su skeptični da će se na vreme proizvesti efikasna i bezbedna vakcina. To iz razloga što sam, opet, u manjinskoj grupi naučnika koji smatraju da je ovaj virus produkt veponizacije. To je postupak laboratorijskog pretvaranja biološkog agensa u biološko oružje. Jedan od glavnih ciljeva veponizacije je onemogućavanje izrade vakcine - navodi Belojević.

On je dodao da se virus prenosi vazdušnom strujom.

- Neverovatna brzina kojom se virus proširio celim svetom ukazuje na prenos vazdušnom strujom. Kada se klinička slika bolesti menja u toku epidemije, bilo po simptomatologiji, bilo po toku, inkubacionom periodu, letalitetu, putu prenosa ili osetljivoj populaciji, to ukazuje na menjanje genoma virusa, odnosno mutacije. I to se može programirati veponizacijom. Veponizacijom virus postaje enigma i za virusologe i za kliničare, jer ne liči ni na koji poznati agens. Zbog toga su kliničari zgranuti težinom kliničke slike obolelih, ali i posledicama kod oporavljenih - priča doktor.

Belojević smatra da je korona “virus iz laboratorije”.

foto: Pixabay

- Ja bih ga nazvao kineskim virusom, jer je u Kini sve i počelo. To ne znači da smatram da je izašao iz kineske virusološke laboratorije. Ali da je iz laboratorije, mislim da jeste - kaže on.

Na pitanje da li zaista poseduje “maserati” i ako ne, šta je želeo da poruči izjavom koja je podigla prašinu, dr Belojević odgovara:

- Odgovoriću s dva aspekta. Prvi je mangupski. Kada sam bio ‘pionir maleni’, beogradski mangupi su vozili ‘fiće’, a na popravci su im bile ‘alfe’. Dobro, nisu baš sve devojke padale na to, ali neke jesu. Drugi aspekt je jezički i koriste ga vešti govornici. To je stilska figura koja se zove digresija. Naizgled potpuno skrenete s teme samo da biste privukli pažnju. I najzad, uvek ostane onaj crv sumnje da ja zaista vozim ‘maserati’. Za to je potrebno malo pratiti moje kretanje po gradu - naveo je on.

Upitan zašto je u javnosti izazvalo toliko osuda to da bi jedan profesor i lekar mogao da vozi skupoceni auto, dr Belojević kaže:

- U Srbiji pojedini lekari zarađuju toliko da mogu bez problema da voze novi ‘maserati’. Da sam u njihovoj koži, ipak ne bih to učinio, jer srpski narod doktore i dalje svojata. Moj pokojni đed Aleksa iz Srpske Sparte sažeo je to u jednoj rečenici: ‘Nemoj, pušeljane, učinjet u životu baš sve što ti zapane!' - zaključuje doktor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.