ANĐEOSKI GLAS SRPKINJE ODJEKIVAO AJA SOFIJOM: Ona ne da svetinje - stala je ponosno i zapevala nasred crkve!
Srpkinja peva u Aji Sofiji, Foto: Printscreen

BRAvo!

ANĐEOSKI GLAS SRPKINJE ODJEKIVAO AJA SOFIJOM: Ona ne da svetinje - stala je ponosno i zapevala nasred crkve!

Odluka predsednika Turske da se ova velelepna građevina pretvori u džamiju u kojoj će se vernici moliti petkom, naišla je na brojne kritike

Objavljeno:

Pre dva dana okupio se veliki broj muslimanskih vernika ispred Aja Sofije u Istanbulu, gde je održana prva molitva otkako je pretvorena iz muzeja u džamiju posle 86 godina.

Odluka predsednika Turske da se ova velelepna građevina pretvori u džamiju u kojoj će se vernici moliti petkom, naišla je na brojne kritike.

S druge strane jedna devojka pojavila se usred Aja Sofije i anđeoskim glasom zapevala "Ne damo svetinje". Snimak ove hrabre devojke ubrzo je postao hit.

Ova građevina stara 1.500 godina, koja je deo svetske baštine Uneska, postala je muzej 1934. godine.

Ali početkom ovog meseca, turski sud poništio je muzejski status Aja Sofije, navodeći da njegovo korišćenje kao išta drugo osim džamije "nije pravno moguće".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tada je najavio da će ovo svetski poznato mesto biti korišćeno kao džamija za molitve petkom od 24. jula.

Tako je oko hiljadu ljudi koji su prošli bezbednosne kontrole je ušlo u objekat, dok su ostali mogli da se mole napolju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.