OSVOJILA JE PREKO 100 MEDALJA, A SADA JE POBEDILA U NAJTEŽOJ TRCI NA TARI: Nevena otkriva recept za nizanje uspeha
Osvojila je preko 100 medalja, Foto: Jovan Stefanović, Printscreen/Google Earth

VEĆ 20 GODINA JE U SVETU TRČANJA

OSVOJILA JE PREKO 100 MEDALJA, A SADA JE POBEDILA U NAJTEŽOJ TRCI NA TARI: Nevena otkriva recept za nizanje uspeha

Iako je poslednjih godina redovni učesnik verovatno najtežih nadmetanja koja zahtevaju izuzetnu fizičku spremnost Nevena kaže da nije očekivala pobedu na najtežoj trci

Objavljeno:
Ana Petrović

Na najtežoj trci na Ultra train planinskom maratonu koji je održan Tari, Nevena Rajković iz Pirota, inače rođena Kruševljanka, pobedila je nakon što je stazu dugačku 63 kilometra po najtežim planinskim vrletima planine Tare istrčala za nešto više od pet sati.

foto: Jovan Stefanović

Iako je poslednjih godina redovni učesnik verovatno najtežih nadmetanja koja zahtevaju izuzetnu fizičku spremnost Nevena kaže za Espreso.co.rs da nije očekivala pobedu na najtežoj trci zato što na planinskim trkama ,,nikad ne znate šta vas čeka''.

Mnogo je to sati provedenih u pokretu da bi bilo šta očekivali. Treba da se pogodi mnogo toga. Potrebno je pravilno i iskusno rasporediti snagu, prilagoditi brzinu, da ste oprezni na stazi, da se ne povredite, da pravilno nadoknađujete energiju, da se pravilno hidrirate, da ste skoncentrisani na markacije bez obzira na umor, i još mnogo faktora.

foto: Jovan Stefanović

Rajkovićeva navodi da ju je za pobedu motivisao dobar plasman tokom trke i u muškoj konkurenciji.

Nije bilo pomisli da odustanem ni jednog trenutka, zato što je sve nekako išlo po planu.

foto: Jovan Stefanović

Nevena je na Tari tokom trke savladala 3.300 metara uspona, a kaže da se za trke priprema na planini.

Treniram, radim i živim na Staroj planini. Treninzi su specifični i prilagođeni planinskim uslovima i planinskim trkama. Najteže mi pada zimska sezona na planini kada svoje treninge moram da prilagodim i treninzima na skijama, ali prilagođavam se iako je to nešto novo za mene.

foto: Jovan Stefanović

Konstatuje i da je psihička priprema deo ovog sporta i da joj podjednako treba posvetiti pažnju kao i treninzima trčanja.

Iako je osvojila više od stotinu medalja u atletici, a nastupala je i u dresu atletske reprezentacije Srbije, svojim najvećim uspehom smatra to što je već 20 godina u svetu trčanja.

foto: Jovan Stefanović

Kada je reč o narednom cilju, navodi da namerava da istrči što više trka van naše zemlje sa visokim plasmanom.

Zbog situacije u svetu većina planinskih trka je otkazana, kako kod nas tako i u inostranstvu. Tako da je neizvesno koja trka će biti sledeća. Svakako mi je cilj da podržim organizatore u našoj zemlji i da se pojavim na što više trka kod nas kada krene ponovno održavanje. A što se tiče trka u inostranstvu, čekamo još uvek da vidimo da li će se neka održati u septembru i ako odemo očekujemo što bolji plasman, a do tada nastavljamo da treniramo istim intezitetom.

foto: Jovan Stefanović

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.