KO JE BIO DOKTOR ČEN? Kineski lekar koji je pre dva dana preminuo od korone, bio je dobro POZNAT BEOGRAĐANIMA
Kineski lekar dobro poznat Beograđanima, Foto: Printscreen/Priča sa dušom

HEROJ

KO JE BIO DOKTOR ČEN? Kineski lekar koji je pre dva dana preminuo od korone, bio je dobro POZNAT BEOGRAĐANIMA

Svakome valja pronaći odgovarajuću terapiju što zahteva potpunu koncentraciju, veštinu i snagu

Objavljeno:

Bio je vlasnik jedne od dve kineske ordinacije u Beogradu, ali to je manje važna stvar u odnosu na ono koliko je bio veliki čovek i koliko su svi u srpskoj prestonici i šire voleli i poštovali doktora Čena.

Na žalost, on je preminuo u ponedeljak posle skoro tri nedelje neiscrpne borbe sa korona virusom u Zemusnkoj bolnici.

Ali, koje bio taj doktor Čen koga je korona oduzela od najmilijih u dalekom Beogradu?

foto: Printscreen/Priča sa dušom

Doktor Čen je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Šangaju i specijalizirao na uglednoj ortopedskoj klinici u Kini, gde je stekao veliko iskustvo, dok je u Srbiji radio više od 20 godina primenjujući tradicionalnu kinesku medicinu. U Beograd je došao iz Šangaja posle bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije iz inata i osećaja da treba da pomogne.

Ovde nije bilo doktora iz Kine. Razočarani u klasičnu medicinu, mnogi su došli kod mene. Neke pacijente sam izlečio - ispričao je Čen svojevremeno za "Novosti".

Zahvaljujući znanju i bogatom iskustvu, dr Čen je nepogrešivo pronalazio zdravstveni problem i tačke na telu na koje treba delovati. Pri prvom susretu sa pacijentom, dr Čen je uspostavljao dijagnozu tako što je gledao u beonjače, jezik, kožu i uši, jer se baš tu nalaze korespondentne tačke svakom našem organu, a zatim je opipavao puls i određene tačke na licu i telu iza kojih se kriju i signali određenih oboljenja.

foto: Printscreen/Priča sa dušom

Merenjem pulsa on uočavao da li pacijent ima probleme sa srcem ili krvnim sudovima, pogledom u beonjače zaključivao je kako mu rade krvni sudovi u mozgu, dok boja jezika odražava opšte stanje organizma, imunitet ili sklonost ka težim oboljenjima. Bela boja objašnjava slab imunitet i umor, crven jezik sklonost srčanim oboljenjima, dok je ružičast jedan od znakova zdravog organizma.

Kineska medicina ne leči bolest već čoveka i ona vidi ljudsko telo kao univerzum sa više povezanih sistema. Organizam je zdrav kad su jin i jang u ravnoteži (energije koje se smenjuju u organizmu) dok njihov nesklad izaziva bolesti. Nijedna bolest nije izolovana sama za sebe, pa bolovi spoljašnjih mogu da daju signal da nešto nije u redu sa unutrašnjim organima - pričao je ranije dr Čen u intervjuu za sajt "Priče sa dušom".

Ako nekome nije mogao da pomogne, doktor Čen je to govorio pri prvom susretu, tako da obolelima nije davao lažnu nadu.

Naročito je bio uspešan u lečenju od posledica moždanog udara, raznih oblika reume, degenerativnih oboljenja kičmenog stuba, diskushernije, spondiloze, išijasa, ukočenosti, neuralgija, glavobolja i migrena, alergija, kao i kod problema sa želucem i ostalim organima digestivnog trakta, srčanih problema, pareza, cerebralne paralize, astme, problema sa prostatom, pada imuniteta.

Svaki pacijent je priča za sebe. Svakome valja pronaći odgovarajuću terapiju što zahteva potpunu koncentraciju, veštinu i snagu. Broj tretmana zavisi od stanja u kome se nalazi organizam pacijenta, koji često trpi ne samo od bolesti, već i uticaja neadekvatnog ili parcijalnog lečenja – govorio je doktor Čen za portal 011info.

foto: Printscreen/Priča sa dušom

Znao je da radi preko 120 vrsta masaža koje je prilagođavao pacijentima, a jedna od njegovih specijalnih bila je i ona zvana riblji rep.

Doktor Čen i zdrav ko dren, kažete vi Srbi. Moji Kinezi me isto fale, ali mi reklama ne treba. Ne stignem sve. Mnogo mojih Kinezi došlo da radi u Srbiji, a ja sam jedan od dva ordinacije kineskih doktori u Beogradu. Iz našu ambasadu govore Kinezi gde ima lekar na koji su oni navikli. Put svile iz Peking ide preko doktor Čen - govorio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.