TALASI NE POSTOJE! Virus će ostati uvek tu sa nama, evo šta kažu STRUČNJACI
Različita su mišljenja stručnjaka, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Jorge Nunez

pandemija

TALASI NE POSTOJE! Virus će ostati uvek tu sa nama, evo šta kažu STRUČNJACI

-Očekivanje drugog, trećeg, petog talasa je nepotrebno. Virus je tu, nikada nije ni prestao da cirkuliše. Treba da razmišljamo da svaki minut, sekund sprečimo njegovo dalje širenje - kazala je dr Kisić Tepevčević krajem prošlog meseca.

Objavljeno:

Drugi pik prvog talasa, rep epidemije, vrh krive, talasići, vrh ledenog brega, početak drugog talasa... Gde smo sada posle pet meseci borbe sa korona virusom? Odgovor na to pitanje niko tačno ne zna, ali ono što je očigledno jeste da se kraj još ne nazire kako god mi nazvali trenutnu epidemiološku situaciju.

Novi pik, talas ili rep nije, ako je za utehu, slučaj koji je samo u našoj zemlji, već u celom svetu. Dok svakodnevno slušamo dnevne epidemiološke izveštaje sve se češće vode debate o tome koji nas je talas korone zapljusnuo, a mišljenja su različita kako među narodom tako i kod struke.

- Ovo je još uvek prvi talas, prvi pik desio se oko Vaskrsa, nakon toga počelo je opadanje, drugi pik nastupio je kao posledica popuštanja mera i prevelikog opuštanja. Upozoravali smo da je virus tu, da može doći do ponovnog razbuktavanja, da su opasni repovi epidemije, ali narod je pomislio da je sve gotovo. To je očekivano donekle, svi su pohrlili da se vrate svakodnevnom životu, živelo se pod ograničenjima, bio je to taj prvi udar i narod je jedva dočekao da prodiše, ali eto, desio se drugi pik. Ovo što se sada dešava, posledica je dešavanja u poslednjim danima kada su krenula okupljanja po gradovima, posebno imamo Beograd. U prva dva dana imali smo masovna okupljanja, neko je nosio masku, većina nije i mi to sada čitamo kao statistiku. Dakle, ovo je taj treći pik, ako nemamo okupljanja i ako se poštuju mere koje sada važe za celu Srbiju, u toku nedelje možemo se nadati da će početi stišavanje. Nije to nikakva filozofija da izračunate kada vam nailazi naredni pik, imamo dan okupljanja, onda dodajemo, pet, sedam do 10 dana i to je to – rekao je pre par dana u intervjuu za “Blic” prof. dr Branislav Tiodorović.

I dok prof. dr Tiodorović govori o trećem piku, njegova kolegina dr Darija Kisić Tepavčević je renije rekla da ne treba da očekujemo nove talase, već da učinimo sve da se pridržavamo mera.

Virus je tu, nikada nije prestao da cirkuliše, a ni neće skoro...

-Očekivanje drugog, trećeg, petog talasa je nepotrebno. Virus je tu, nikada nije ni prestao da cirkuliše. Treba da razmišljamo da svaki minut, sekund sprečimo njegovo dalje širenje - kazala je dr Kisić Tepevčević krajem prošlog meseca.

Ipak, sve se više govori o drugom talasu koji se očekuje na jesen. Opet je sve nepoznanica i niko ne zna šta nas tačno očekuje.

- Teško je reći koji je scenario za drugi talas. Može opet da bude veliki, sličan prvom. Očekujem drugačiji model, da to više budu talasići, više talasića. Dok postoji pandemija imamo i rizik novog unošenja. Ne možemo sebi dozvoliti da to rešavamo tako što ćemo držati zatvorene granice, ali uvek postoji rizik da se virus unese iako sprovodimo mere, ali možemo da sprečimo širenje – rekao je ranije imunolog Srđa Janković za TV Prva i dodao da očekuje da ćemo imati stalnu brigu i budnost da virus može da uđe.

Tako i jeste, mera se pridržavamo, vakcini se nadamo, a od kolektivnog imuniteta smo daleko i sve to nas navodi da se zapitamo kada će zaista doći kraj korona virusu. Da li posle drugog, petog, osmog talasa? Posle četvrtog pika prvog ili šetog pika drugog udara?

Bar do 2022. godina, a verovatno i duže...

Prema nekim poslednjim prognozama sa koronom ćemo da vodimo bitku bar do 2022. godine ili i duže...

- Mislim da će korona verovatno opstati i duže s nama, kao što je virus gripa, na primer. Ali teško je davati prognoze pošto još ne razumemo dovoljno kako ovaj virus mutira. Ono što je ključno na nivou populacije da bismo se odbranili od korona virusa jeste da stekne imunitet krda, uz pretpostavku da jedinke imaju imunitet posle korone, što je nešto oko čega se još vodi polemika, kao i istraživanje u naučnoj zajednici - rekao je u intervjuu Nemanja Despot Marjanović, srpski naučnik sa Broud instituta u Bostonu, koji je partner prestižnog američkog univerziteta harvard i MIT.

I dok čekamo kraj i koračamo u nepoznatno ne preostaje nam ništa drugo nego da se pridržavamo epidemioloških mera, jer samo odgovornim ponašanjem možemo da ubrzamo ceo proces i uspešno završimo ovu borbu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.