DIREKTORKA BATUTA OTKRILA ONO ŠTO ZANIMA SVE RODITELJE: Zna se da li će deca morati da nose maske U VRTIĆIMA
Dr Verica Jovanović, Foto: Printscreen

evo odgovora

DIREKTORKA BATUTA OTKRILA ONO ŠTO ZANIMA SVE RODITELJE: Zna se da li će deca morati da nose maske U VRTIĆIMA

Roditelji dece koja imaju oseltjiviji status i skloni su respiratornim infekcijama trebalo bi da se posavetuju sa pedijatrom koji vodi brigu o detetu

Objavljeno:

Proteklih dana, jedna od važnijih tema, bila je nošenje maski u vrtićima. Na današnjoj konferenciji za medije, Verica Jovanović, direktorka instituta za javno zdravlje Beograd odgovorila je na pitanje da li će deca biti u obavezi da nose maske, posebno u vrtićima.

- To je isključivo stav pedijara. Insistiranje da po bilo koju cenu deca nose maske nije uvek najbolja preporuka. Ali, ono na čemu će insistirati epidemiolozi, jeste da savetuju predloške ustanove i kadar koji u njima radi, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete definisaće pravila koja su preventivna i u smislu korišćenja samih zaštitnih maski u vrtićima - istakla je i dodala:

- Deca starija od 2 godine i više bi trebalo da nose maske, ali u svakom slučaju kao preporuka će biti primenjivana u skladu sa sastavom dece i u skladu sa tim da li je dete u vrtiću na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Ako je u otvorenom treba ići na to da se ne okupljaju u većim grupama, a da se nošenje maski propisuje samo u posebnim uslovima kada su deca u manjim grupama i prinuđena na tu neku vrstu aktivnosti.

Prema njenim rečima , budući da se radi o periodu kada je pojačana aktivnost kovida, svakako će doći i do detaljnog propisivanja mera.

- U vrtićima najveća mera je distanca, provetravanje prostora i higijena ruku koja se ne sme zaboraviti - završila je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.