KRIZNI ŠTAB O NOVIM MERAMA: Na respiratorima 169 pacijenata (VIDEO)
Najnovije obraćanje, Foto: Printscreen/Kurir TV

NAJNOVIJE OBRAĆANJE

KRIZNI ŠTAB O NOVIM MERAMA: Na respiratorima 169 pacijenata (VIDEO)

Detaljnije informacije o novim merama

Objavljeno: 16:09h

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od zarazne bolesti COVID-19 obratio se danas u 15 sati na konferenciji za novinare.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.393 osoba, 351 je bio pozitivan, a preminulo je 11 osoba.

Na respiratoru se sada nalazi 169 pacijenata, što je za jedan manje nego juče, kada smo imali najviše od početka epidemije.

Hospitalizovano je još 234 pacijenata pozitivnih na kovid 19.

Podsetimo, juče smo postavili novi neslavni rekord po broju osoba koje su na respiratoru - čak 170. Juče smo imali i nova 344 zaražena pacijenta od 8.659 testiranih, a 13 osoba je preminulo.

foto: Printscreen/Kurir TV

Kako na Krizni štab utiču lažne vesti?

Zamenica direktora Insituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević odgovorila je na pitanje kako na rad Kriznog štaba utiču lažne vesti, poput one da je jedna medicinska sestra izvršila samoubistvo zbog pritiska.

"Pojednci su sebi dali za pravo da šire informacije koje su kontraproduktivne, to nikom ne ide u prilog. Svi imamo isti cilj, da očuvamo svoje porodice i zdravlje nacije."

Kada je reč o spekulacijama u medijama vezano za informacije koje nisu proverene dr Kisić Tepavčević rekla je da je uloga medija ogromna i da informacije treba da budu pravovremene, ali prvo tačne i proverene.

Čekanje na testove

Kako je naglasila Kisić Tepavčević ne leči se test, već klinička slika i da postoje ljudi čiji su rezultati kasnili, ali su prioritet osobe koje imaju kliničke simptome i znakove infekcije.

Istakla je da je sve učinjeno da se vreme čekanja rezultata maksimalno skrati.

- Bilo je osoba koje su i nekoliko puta u toku jedne nedelje želele da se testiraju. Ja vam ne mogu reći koj je to momenat, ali sigurno je da je to bio onaj kada je bila najmanja aktivnost virusa. Imamo i povećan broj zahteva zbog putovanja, i u jednom momentu testovi jesu preusmereni za zavode i institute da bi se vršila kontrola i racionalizacija potrošnje - kazala je ona.

Na pitanje zašto se i dalje čeka dugo na testiranje dr Kisić Tepavčević rekla je da se povećao broj osoba koje žele da se testiraju i da je bilo onih koje su to tražile bez ikakvih osnova.

Povećan broj testiranja na lični zahtev

Rekla je da je u jednom trenutku povećan broj osoba koji su želeli da se testiraju bez ikakvog osnova. I oni koji su plaćali na lični zahtev, činili su to sa mininalnom cenom. Povećan je trenutno i broj zahteva zbog putovanja.

"Kako sada postoji objektivan razlog za testiranja, ponovo je vraćeno na teren, u kovid ambulantama."

Poslednjih dana imali smo zastoje, potvrdila je.

"Bili su i neki redovi, pre svega ispred Torlaka, sa putnicima koji su želeli da se testiraju na lični zahtev."

foto: Printscreen/Kurir TV

Uzrasna distribucija inficiranih

Kada je reč o uzrasnoj distribuciji hospitalizovanih u periodu od 14. juna do 14. jula, najveći broj je u grupi 30-39 godina, svaka četvrta osoba. Druga od 40 do 49 godina, svaka peta osoba. Treća, od 20 do 29 godina, navodi dr Kisić

U grupi od 50 do 59 godina spada 13,9 odsto pacijenata.

"Daleko veću stopu hospitalizacije kod mladih stanovnika imamo sada, jer tokom aprila najviše hospitalizovanih je bilo od 50 do 59, a osobe koje su bile starije od 60 godina su činili gotovo 30 odsto zaraženih", podseća ona.

Takođe, rekla je da se u ovom periodu pokazalo da osobe koje se hospitalizuiju a pripadaju starijim strukturama imaju daleko veće mogućnosti za komplikacije.

Kaže da se zbog aktuelnih nedostataka u bazi podataka ne saopštavaju podaci o starosnoj strukturu preminulih od posledice virusa Covid-19, ali naglasila je da se radi na njenom poboljšanju, te da će i ti podaci biti dostupni u najkraćem mogućem roku.

Maske na otvorenom samo na nivou preporuke

Dr Kisić Tepavčević je kazala da je nošenje maske na otvorenom samo na nivou preporuke.

"Što se tiče maski na otovorenom, nisu obavezne, na nivou su preporuke. Obvezne su ako ste na otvorenom a ne možete da obezbedite udaljenost od 1,5 metar. Recimo, ako čekate u redu. Što se tiče starosne granice, ne postoji nijedan uzrast koji je bezbedan. Svi mi koji nemamo imunitet, a jesmo osetljivi. U vezi sa najmlađom kategorijom stanovnika, primenjuje se isti princip kao najstarije. Roditeljima se preporučuje da ih ne dovode u situacije sa povećanim rizikom, u redove i gde je povećan broj ljudi", rekla je Kisić Tepavčević, navodeći da je potrebna neka mehanička zaštita, u formi platna, osvrćući se na pitanje kako da se zaštite deca ako im ne odgovaraju maske koje se nalaze u prodaji.

Situacija u Novom Pazaru složena

- Situacija u Novom Pazaru i okolini je složena. Uz asistenciju Vojske srbije, imamo dovoljno mesta za prijem novih pacijenata. Što se tiče opreme, Opšta bolnica u Pazaru je opremljenija nego neke bolnice u Beogradu i širom Srbije- rekao je Slobodan Milisavljević, načelnik pulmologije bolnice u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, sada je 229 pacijenata u bolnici, u kovid ambulanti je pregledano 260 pacijenata i od toga 160 pacijenata koji su dolazili na prvi pregled, a na respiratoru je troje pacijenata.

- Nije bilo prethodnih dana prebacivanja u tercijarne ustanove u Beograd i Kragujevac - rekao je na pres konferenciji Milisavljević i dodao da su uspeli u kratkom periodu da uspostave sistem tako što je Opšta bolnica u tom mestu inkorporirana u zdravstveni sistem.

foto: Printscreen/Kurir TV

Uticaj protesta na broj zaraženih

- Rečeno je da su sada mlađi sve više zaraženi, što znači da sve manje poštuju mere. Mi smo i prošle nedelje sugerisali da će biti povećanje broja novozaraženih. Od juče čak 80 građana je pozitivno, što govori da se ono što se događalo pre 7-10 dana dalo negativne posledice, odnosno da su protesti doprineli povećanju broja novoobolelih. Ono čega se sada plašimo je da te mlađe osobe ostvaruju kontakt sa starijima i to će doprineti povećanju broja i starijih obolelih. Krajnje je vreme da shvatimo da ovo mora biti borba celog društva, bolest ne bira. Moramo se uozbiljiti i poštovati sve mere - rekao je Gojković.

foto: Printscreen/Kurir Tv

Situacija na KiM

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je o situaciji na Kosovu rekla da je hospitalizovano 75 pacijenata u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, troje sa ovog područja je u KBC "Dragiša Mišović", dve osobe u Nišu i jedna u Kragujevcu, dok je jedna osoba preminula.

Dodala je da je trenutno u KBC "Kosovska Mitrovica" smešteno 75 pacijenata, dok je u poslednja 24 časa jedna osoba izgubila život.

Bolnički kapaciteti su, kaže ona, još uvek dovoljni u KBC "Kosovska Mitrovica".

Dodala je i da je početkom ove nedelje jedan đački dom na KiM adaptiran za smeštanje pacijenata sa laškom kliničkom slikom, koji čekaju rezultate test ili su pri kraju sa izlečenjem.

Zdravstveni sistem prenapregnut

"Zdravstveni sistem republike Srbije je blago rečeno prenapregnut", rekao je dr Zoran Gojković kada je reč o popunjenosti bolnica.

"Kapaciteti su popunjeni skoro do maksimuma. Ne možemo iz dana u dan otvarati nova odeljenja, praviti nove bolnice za jedan dan. Ne mogu lekari da rade po ceo dan koliko rade već mesecima i oni žrtvuju svoje zdravlje", dodao je on.

Gojković kaže da postoji ogrogan broj nekovid pacijenata koji u ovom tenutku sigurno trpe.

"Morate da shvatiti da smo na prekretnici kada je u pitanju zdravstveni sistem. Nemoguće je praviti nove kapacitete, možemo otvarari arene, sajmove ali nema ko da leči. Jedina šansa nam je preventiva i da radimo ono što struka traži", rekao je Gojković.

On je rekao da bi samo tako uzlazna linija mogla da padne za sedam do 10 dana.

foto: Printscreen/Kurir TV

Terapija za obolele od COVID 19

Dr Kisić Tepavčević je rekla da nema uvid u to koji se lekovi daju, ali da je u toku osma revizija protokola o lečenju. Kako je naglasila i pacijenti u Srbiji dobijaju najbolju moguću terapiju i da primaju ono što je iskustvo struke pokazalo da ima najviše efekta.

Na pitanje da li preventivne mere imaju smisla Kisić je rekla da imaju smisla ukoliko ih se svi pridržavamo i da ne možemo da vidimo rezultat ukoliko se svi ne budemo tako ponašali.

Ona je rekla da ovaj virus zahteva ljudsku ćeliju da bi opstao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.