CEO SVET SA ZAVIŠĆU GLEDA U SRPSKO SELO! Ono što su areheolozi tamo pronašli NE POSTOJI NIGDE NA PLANETI! (FOTO)
Ovo ne postoji nigde na planeti, Foto: Printscreen

NEVEROVATNO

CEO SVET SA ZAVIŠĆU GLEDA U SRPSKO SELO! Ono što su areheolozi tamo pronašli NE POSTOJI NIGDE NA PLANETI! (FOTO)

Vlažna zemlja sačuvala je delove "nove" figure, a očekuje se da će u istraživanju koje bi trebalo da se nastavi krajem jula, pronaći i glavu i trup

Objavljeno:

Fragmenti još jedne figure otkrivene su u Vitkovačkom polju kod Aleksandrovca i stari su 7.000 godina. Reč je o rukama, nogama i delovima postolja još jedne boginje, koja je otkrivena tokom arheoloških iskopavanja prošle godine, ali su detaljne analize tek okončane i potvrđuju da je reč o otkriću svetskih razmera.

Vlažna zemlja sačuvala je delove "nove" figure, a očekuje se da će u istraživanju koje bi trebalo da se nastavi krajem jula, pronaći i glavu i trup.

Ovo su juče otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca. Podsetili su da je "nova boginja" šesta iz praistorijskog perioda otkrivena na ovom župskom arheološkom lokalitetu: jedna, gotovo potpuno očuvana pronađena je, takođe, prošle godine, a još četiri - pre više od pola veka.

- Sa fragmentima veće figure, koju smo prezentovali javnosti prošlog leta, našli smo i par ruku i nogu i fragmente postolja druge figure, i ona je možda čak i lepše dekorisana - kaže arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figurine.

- Deluje da je ženskog pola, zdepastija je i ima nežnije, oblikovanije ruke i noge. Budući da su fragmenti ove dve figure bili izmešani, pretpostavljamo da su zajedno stajale izložene u toj praistorijskoj kući i da su zajedno i pale. Prva pronađena boginja imala je praktično sve delove, osim jedne noge, izvesno je i njeno datovanje od 5500. do 4750. godine pre nove ere, zasad znamo da pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije

Kada je konzervatorka iz Beograda, Vesna Rogić, sa kolegama iz Župe, obavila mehaničko čišćenje i uklanjanje zemlje, nedvomisleno je utvrđeno da je reč o novoj figurini. Ministarstvo kulture sa 1,6 miliona dinara finansiraće nastavak arheoloških istraživanja celog lokaliteta, a konzervacija pronađenih boginja trebalo bi da bude dovršena u novembru i javnosti predstavljena 27. januara, kada Zavičajni muzej obeležava 30 godina postojanja.

- U predstojećim istraživanjima proširićemo rov i očekujemo da osim što ćemo upotpuniti saznanja o prvoj boginji, dobiti i dragocene informacije o kompletnom kontekstu lokaliteta, ali i o funkciji figura - objašnjava Sanja Crnobrnja Krasić.

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture "lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "venus de Župa" (Ružica), "madam de Vitkovo"(Grozdana), kao i venera - "madam de Venčac". One su 1991. bile deo Svetske izložbe muzeja "Tera Amata" u Nici, a predstavljene su i u reprezentativnim muzejima u Engleskoj i Danskoj. Otkriće venere prošlog avgusta, dobilo je izuzetan odjek u stručnoj javnosti, a sa pronalaskom delova druge figurine, Vitkovačko polje opravdano se vraća u fokus naučnika, koji se bave proučavanje praistorije.

Zavičajni muzej Župe bi do kraja jula trebalo da dobije i status ustanove zaštite arheološkog i istorijskog nasleđa, zaposlena su i dva kustosa. Ministarstvo kulture odobrilo je pet miliona, a Opština će sa milion dinara finansirati kompletne nove stalne postavke muzeja i preuređenje enterijera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.