HOĆE LI BITI KAZNI ZA ONE KOJI BACAJU MASKE PO ULICI I PARKOVIMA? Obišli smo Beograd i snimili OVO! (FOTO)
Maske i rukavice bačene van kanti za smeće, Foto: Emilija Jovanović

STRAŠNO

HOĆE LI BITI KAZNI ZA ONE KOJI BACAJU MASKE PO ULICI I PARKOVIMA? Obišli smo Beograd i snimili OVO! (FOTO)

Ovakvo ponašanje može biti veoma opasno

Objavljeno:

U Beogradu je od ponedeljka (6. jula) počela primena kazni za građane koji ne nose zaštitne maske tamo gde je propisano, u visini od 5.000 dinara.

Prema rečima nadležnih građani se uglavnom pridržavaju propisanih mera ali ostaje pitanje da li je potrebno uvesti kaznene mere i za one koji maske ne odlažu u kante već ih bacaju gde stignu.

1 / 4 Foto: Espreso

Nije redak slučaj da ukoliko šetate ulicom, stojite na autobuskom stajalištu ili izadjete u prirodu možete da se "spotaknete" o neku masku koja je trebalo da bude adekvatno odložena.

Epidemiolozi redivno upozoravaju na to da se čovek izlaže većoj opasnosti ako nepravilno postupa sa masokom i rukavicama nego ako ih ne nosi.

Prema njihovim uputstvima maske i rukavice bi, u idealnim uslovima, trebalo odvojiti od drugog otpada i odložiti ga sa sanitarnim.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Savetuje se da maske treba stavljati u kesu koju je potrebno vezati pre ubacivanja u kontejner, kako bi se sprečilo eventualno dalje širenje zaraze.

On kaže i da su tako bačene rukavice i maske potencijalno opasne jer se na njima neko vreme zadržava virus.

Na ovo apeluju i u Gradskoj čistoći. Iz ove institucije poručuju da se u normalnim okolnostima medicinski otpad u potpunosti drugačije odlaže od klasičnog komunalnog.

- On prolazi proces autoklaviranja i tek nakon njega, naše ekipe mogu da ga preuzimaju. U ovoj situaciji to nije moguće sprovesti, jer usled epidemije i klasični, kućni, komunalni otpad sa kojim radimo, veoma lako može postati infektivni, odnosno medicinski otpad. Zato vas molimo da iskorišćenu zaštitnu opremu, rukavice, maske, ali i papirne marmice odložite u posebnu kesu i vežete je pre nego je bacite u kontejner, kako se taj otpad ne bi osipao. To je jedna od mera zaštite naših komunalnih radnika - stoji u zvaničnom saopštenju Gradske čistoće.

Problem odlaganja upotrebljenih maski i rukavica nije aktuelan samo u Srbiji već u celom svetu. Od kada je počela pandemija Koronavirusa mnogi aktivisti širom sveta dižu svoj glas za očuvanje prirode.

Italijani su otišli korak dalje i u Rimu su uvedene novčane kazne do 500 evra za bacanje rukavica i maski na ulicu, predviđeno je naredbom koju je potpisala gradonačelnica gravnog grada Italije, Virdžinija Rađi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.