DR KON SE UKLJUČIO U JUTARNJI PROGRAM, SLUŠAJTE ŠTA KAŽE: Znam da su SVI BESNI I LJUTI, ali molim vas...
Najvažnije nošenje maski, Foto: Printscreen/TV Pink

APEL

DR KON SE UKLJUČIO U JUTARNJI PROGRAM, SLUŠAJTE ŠTA KAŽE: Znam da su SVI BESNI I LJUTI, ali molim vas...

Iako sada imamo visoke temperature, imamo maksimum epidemije, te dr Kon objašnjava da u ovom trenutku virus pokazuje takav potencijal prenošenja da ne možemo da računamo na njegovo slabljenje zbog toplog vremena

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon je u gostovanju u "Novom jutru" na TV Pink istakao važnost nošenja zaštitnih maski kao najvažnije mere u suzbijanju širenja korona virusa.

- Niko nije do kraja razjasnio ranije, ali sada znamo da ako nosimo maske, transmisija virusa je smanjena na jedan odsto, ali samo ako ih svi nosimo - rekao je dr Kon i podsetio da ako zaraženi nosi masku, a vi ne, imate šansu da se zarazite pet odsto.

- Virus jasno poručuje "ja sam ovde". U narednih nedelju dana imaćemo posledice od ranije, posle toga ćemo imati rezultate onih mera koje sada sprovodimo, a ovo sa maskama je najvažnija mera i nije kratkoročna - kazao je dr Kon.

Iako sada imamo visoke temperature, imamo maksimum epidemije, te dr Kon objašnjava da u ovom trenutku virus pokazuje takav potencijal prenošenja da ne možemo da računamo na njegovo slabljenje zbog toplog vremena.

- Porast novoobolelih je oštra opomena. Virus nema istu sposobnost prenošenja, ali čim je u ovom periodu godine s ovakvim intenzitetom prenošenja, sa njim šale nema - istakao je dr Kon.

Upitan šta je najbolja prevencija imajući u vidu da vakcine nema, dr Kon ističe važnost izbegavanja kontakta.

foto: Profimedia

- Najsigurnija prevencija je vakcina, ako postoji. Pošto je ove sezone nećemo imati, druga je sprečavanje bliskog kontakta upravo zbog razmene mikroorganizama. Maske moramo nositi i adaptirati se na činjenicu da su sada sastavni deo života - objasnio je dr Kon.

On je rekao i da sa ovim merama treba da dođemo do prihvatljivog rizika i ako se tako ponašamo brzo ćemo izaći iz ove situacije.

- Maske su dugoročna mera. Znam da su svi besni i ljuti, ali molim sve najiskrenije da bes usmere ka virusu jer je on kriv za sve - poručio je on.

Virus je buknuo među studentima, a u Beogradu je trenutno najveći broj zaraženih. Dr Kon kaže da su razlog tome proslave.

- Imali smo problem sa studentskom populacijom, ali svega je 10 odsto zaraženih u studentskim domovima. Ostali su se zarazili na proslavama mature, žurkama i sličnim okupljanjima. Što se tiče Beograda, ovo je prvi put da je prestonica u ovom periodu dupke puna, jer niko nije otputovao. To je i uvećalo broj ljudi na tim proslavama pa je zato i mnogo zaraženih - kazao je on.

Ponovo se otvaraju kovid bolnice, što je u kratkom periodu drugi udar na zdravstveni sistem.

- Zdravstveni sistem je nešto što treba čuvati kao zenicu oka. Prvi udar je preživeo, sada dolazi i drugi. Čuvaćemo ga, ovo je ogromna opomena za period koji sledi, a to je do proleća sledeće godine, možda čak i duže - predviđa dr Kon i dodaje da iako postoji mogućnost da to ne traje toliko dugo, treba da se pripremimo kao da hoće.

Kada možemo očekivati pad novoobolelih

- Sa ovim merama očekujemo rezultate za nekih sedam do 10 dana, a za 3-4 nedelje da se vrati na prihvatljiv nivo. Ušli smo duboko u leto i ja ovo ne bih očekivao da ste me pitali pre mesec dana. Ove mere moraju dati rezultate - zaključuje dr Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.