ZBOG NESTANKA DEVOJČICE IZ NIŠA ZAŠTITNIK GRAĐANA TRAŽIO KONTROLU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD: Oglasilo se MINISTARSTVO
O porodici Blažić se oglasilo i Ministarstvo, Foto: MUP

SAOPŠTENJE

ZBOG NESTANKA DEVOJČICE IZ NIŠA ZAŠTITNIK GRAĐANA TRAŽIO KONTROLU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD: Oglasilo se MINISTARSTVO

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je brzo reagovalo na ovu odluku

Objavljeno:

Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta iz Niša koje je pronađeno u okolini Beograda, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je brzo reagovalo na ovu odluku. U saopštenju se navodi da se devojčica i njena porodica nisu nalazili na evidenciji Centra za socijalni rad.

Saopštenje prenosimo u celosti:

,,Povodom informacije da je Zaštitnik građana pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta iz Niša koje je pronađeno u okolini Beograda, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu, obaveštavamo javnost da se devojčica i porodica nisu nalazili na evidenciji Centra za socijalni rad.

S obzirom na to da je Zaštitnik građana tražio da mu informacije i kopiju kompletne dokumentacije dostavi niški Centar za socijalni rad u roku od 15 dana, napominjemo da Centri za socijalni rad ne vode evidenciju o svim građanima Republike Srbije, te s obzirom na to da pomenuta porodica do sada nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad, ova ustanova nije u mogućnosti da dostavi traženo. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po službenoj dužnosti naložilo je Centru za socijalni rad da povodom ovog slučaja sprovede postupak u okviru svoje nadležnosti i da izvesti Ministarstvo, ali napominjemo da porodica ranije nije bila na evidenciji i ne postoji dokumentacija. „Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja aktivno radi na unapređenu položaja dece u Republici Srbiji. Usvajanjem Zakona o pravima deteta i Zaštitniku deteta verujemo da će ova tema biti značajno unapređena, a radi što bržeg pronalaska nestale dece podržavamo usvajanje Amber alerta. Deca su najvažnije što imamo i moramo dati sve od sebe da ih zaštitimo i sačuvamo“, rekao je ministar Zoran Đorđević.''

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.