JEDNA STVAR MOŽE SPREČITI DA DOBIJETE KORONU! STVAR JE U IMUNITETU: Virusolog Ana Banko otkrila nove informacije!
Foto: Printscreen/Youtube

objasnila šta se dešava

JEDNA STVAR MOŽE SPREČITI DA DOBIJETE KORONU! STVAR JE U IMUNITETU: Virusolog Ana Banko otkrila nove informacije!

Kada je reč o imunitetu, ona je navela da su poslednje studije u Kini pokazale da oni koji nisu imali simptome gube čak 70 odsto količine antitela

Objavljeno:

Virusolog Ana Banko izjavila je da je za pet ili šest meseci dobijeno mnogo informacija o koronavirusu, a da je njegov genetski materijal potpuno poznat od januara 2020. godine, a da je poznat i način transmisije.

Bankova je rekla da je najveća nepoznanica odnos virusa sa domaćinom, odnosno čovekom, ističući da iznenađuje brzina širenja kovid-19.

Govoreći o sličnostima i razlikama između Sarsa, Mersa i novog korona virusa, Bankova je istakla da su svi oni izazivači ozbiljnih akutnih respiratornih stanja. Smrtnost kod korona virusa je mnogo manja u odnosu na Sars i Mers, ali je mnogo veća brzina širenja virusa.

Ona je istakla da je, iako je očekivano da virus kad pređe sa životinje na čoveka, bude slabiji, korona virus zahvaljujući prirodnoj selekciji je opstao i adaptirao se na čoveka.

Na često pitanje da li je manja virulencija virusa, ona je odgovorila da to nije dokazano ni u jednoj dosadašnjoj studiji niti je pokazana promena na genomu u vezi sa padom virulencije.

- Izmena u genomu je dokazana u februaru kod domaćina u Evropi, Americi i Australiji i pitanje je da li je manjak restriktivnih mera u SAD doprineo tome - rekla je Bankova.

Kada je reč o imunitetu, ona je navela da su poslednje studije u Kini pokazale da oni koji nisu imali simptome gube čak 70 odsto količine antitela.

Ana Banko je navela da nije sve obeshrabrujuće i da postoji još jedan nivo imuniteta, takozvani t-ćelijski imunitet. Naime, u poslednjih nedelju dana se pokazalo da ljudi koji nemaju antitela, a porodično su bili u kontaktu sa obolelim osobama, izgleda imaju memorijski t-ćelijski imunitet.

Ona je ocenila da je ta vrsta imuniteta možda suština imuniteta kada je reč o korona virusu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.