KORONA U REGIONU: Ko ima najviše zaraženih i gde se nalazi Srbija?
Foto: EPA-EFE/SIMON DAWSON / POOL, Ilustracija

svi podaci

KORONA U REGIONU: Ko ima najviše zaraženih i gde se nalazi Srbija?

Sve na jednom mestu

Objavljeno:

Prema poslednjim dostupnim podacima o koronavirusu u zemljama regiona, ceo Balkan beleži porast u broju zaraženih, tako da Srbija definitivno nije usamljena u množenju novoobolelih. Ipak, virus se i dalje ne širi istom brzinom u svim zemljama. Takođe, situacija se neprekidno menja i brojke se stalno uvećavaju.

Hrvatska

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 85 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva infekcije 368. Na bolničkom lečenju su 54 pacijenta, ali nijedan nije na respiratoru, prenosi index.hr.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je do danas ukupno potvrđeno 2.624 slučaja korona virusa. Od infekcije je preminulo 107 osoba, a njih 2.152 se oporavilo.

Juče je takođe objavljeno da je i teniser Goran Ivanišević pozitivan na koronavirus. Premijer Andrej Plenković, koji je i s njim boravio na turniru u Zadru gde se sastao i sa srpskim teniserom Novakom Đokovićem koji je takođe testiran pozitivno, i dalje odbija samoizolaciju.

U Hrvatskoj je u toku predizborna kampanja, ali je SDP zbog ponovnog razbuktavanja koronavirusa otkazao sve skupove. Danas se, s druge strane, u Rijeci održava Hod za život.

Crna Gora

Prema podacima sajta Worldometers, u Crnoj Gori trenutno je aktivno 115 slučajeva koronavirusa. Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) još uvek nije objavio današnji presek, ali prema jučerašnjem je zabeleženo 15 novopotvrđenih slučajeva.

Danas je objavljena vest i da je američki Njunjork tajms je na novoj mapi sveta na kojoj prati širenje koronaviursa u svetu prikazao je Hrvatsku i Crnu Goru kao jedine zemlje u Evropi koja su označene crvenom bojom, koja znači da je porast broja novih slučajeva značajan.

Na mapi Njujork tajmsa zemlje su klasifikovane prema stopi porasta broja novih slučajeva u poslednjih 14 dana, pa, iako pojedine imaju nizak broj zaraženih, računa se procenat porasta broja novoobolelih poslednjih dana.

Srbija je na mapi Njujork tajmsa obojena u svetlo narandžasto, a istom bojom su oznacene Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija i Albanija.

Severna Makedonija

Severna Makedonija, koja proteklih dana beleži trocifrene dnevne brojeve novozaraženih, trenutno broji 3.284 zaraženih, ali je porast broja novoobolelih u prethodne dve nedelje otprilike isti.

Iako je ova zemlja praktično na udaru drugog talasa koronavirusa, juče je otvorila granične prelaze bez obaveznog PCR testa i samoizolacije od 14 dana.

Makedonski premijer Oliver Spasovski poručio je da građani moraju da nauče da žive s virusom, a, kako je naveo, to znači poštovanje preporuka za nošenje lične zaštitne opreme, držanje distance i česte dezinfekcije.

Bosna i Hercegovina

Najveći broj pozitivnih na koronavirus od početka pandemije u BiH danas je zabeležen – potvrđena su 172 novoobolela.

U BiH trenutno je aktivno 1.419 slučajeva, a ukupno je dosad zaraženo 3.935 osoba, pokazuju poslednji podaci Ministarstva civilnih poslova BiH. Od ovog broja, u Federaciji BiH koronavirusom zarazilo se ukupno 1.819 osoba, u Republici Srpskoj 2.161, a u Brčko distriktu 26 osoba, prema pisanju tamošnjih medija.

U poslednja 24 časa, izvršeno je testiranje 435 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 71 osobe u Republici Srpskoj. Radi se o 37 muške i 34 ženske osobe, od kojih je 18 mlađe, 43 srednje i 10 osoba starije životne dobi, saopštio je Institut za javno zdravstvo. Ovo je ujedno bio i novi pik za Republiku Srpsku, prvi posle 3. maja kada je zabeleženo najviše zaraženih u jednom danu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.