OGLASIO SE ŠARČEVIĆ: Uvodi se novi sistem testiranja, đaci i roditelji moraju znati ovo
Foto: Dragana Udovičić

promene

OGLASIO SE ŠARČEVIĆ: Uvodi se novi sistem testiranja, đaci i roditelji moraju znati ovo

Pored Novog Pazara, gde je u četvrtak ponovljeno polaganje kombinovanog testa u pet od 15 škola u tom gradu, pokušaj nepravilnosti zabeležen je i u Nišu, na testu iz matematike

Objavljeno:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarćević izjavio je danas da je mala matura u Srbiji dobro prošla, s obzirom na budžet i okolnosti u kojima je održana.

Kaže i da je pitanje da li će se mala matura i dalje održavati na isti način kada se bude uvela državna matura, umesto prijemnih ispita za gimnazije i srednje stručne škole.

- Uvodi se potpuno novi sistem. Kada uzmete u obzir sa koliko novca raspolažemo, koliko je zreo sistem i koje smo okolnosti imali da to sprovedemo, uradili smo fantastično dobro posao - rekao je Šarčević Tanjugu, sumirajući utiske o maloj maturi.

foto: Printscreen

Naveo je da je tokom sprovođenja mature bilo pet odsto komplikacija nastalih zbog nekih propusta, koji su, kako dodaje, zbunili softver.

Pored Novog Pazara, gde je u četvrtak ponovljeno polaganje kombinovanog testa u pet od 15 škola u tom gradu, pokušaj nepravilnosti zabeležen je i u Nišu, na testu iz matematike, rekao je Šarčević i podvlači da Ministarstvo ispituje te slučajeve koji su prijavljeni policiji i tužilaštvu.

Ministar navodi da se pored ta dva slučaja, ostatak države dobro pokazao u sprovođenju male mature.

- Softverski način ocenjivanja male mature smanjio je broj pregledača sa 8.000 na 4.000 - kazao je ministar i navodi da je plan da se narednih godina ceo postupak digitalizuje.

foto: Printscreen

Učenici koji su pozitivni na Kovid-19, kao i svi oni koji iz drugih razloga nisu bili u prilici da izađu na polaganje male mature u junskom roku, imaće u avgustu novu šansu, kao i njihovi vršnjaci koji su izašli u prvom roku, navodi Šarčević.

Kada je reč o elektronskom upisu učenika u srednje škole, Šarčević navodi da će taj postupak biti efikasniji i uštedeće vreme, a smanjiće rizik usled pandemije virusa korona, jer roditelji neće morati da odlaze u škole.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.