KAMPANJA – HIGIJENA RUKU U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: Nije teško biti čist i uredan
Nije teško biti čist i uredan, Foto: Farmaceutska komora Srbije

OD VELIKE VAŽNOSTI

KAMPANJA – HIGIJENA RUKU U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: Nije teško biti čist i uredan

Po podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pravilna higijena ruku smanjuje broj obolelih od dijareje za 23 do 40 odsto, smanjuje respiratorne bolesti, poput prehlade, u opštoj populaciji za 16 do 21 odsto i redukuje izostanak školske dece zbog gastrointestinalnih bolesti za čak 29 do 57 odsto

Objavljeno:

U vreme epidemije redovno održavanje higijene ruku od velike je važnosti za zaštitu zdravlja pojedinca i neosporno je najdelotvornija mera kontrole infekcija. Ova važna životna navika, ne samo da sprečava zaražavanje, već i širenje infekcije na druge, koji su možda osetljiviji i podložniji infekciji.

Po podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pravilna higijena ruku smanjuje broj obolelih od dijareje za 23 do 40 odsto, smanjuje respiratorne bolesti, poput prehlade, u opštoj populaciji za 16 do 21 odsto i redukuje izostanak školske dece zbog gastrointestinalnih bolesti za čak 29 do 57 odsto.

- Postoji izvestan vid zanemarivanja značaja higijene ruku sve dok se ne pojavi neki virus pandemijskih razmera koji se prenosi dodirom. S tim u vezi, Farmaceutska komora Srbije je donirala preporuke za pravilno održavanje higijene ruku kod dece u vidu 10.000 postera za sve predškolske ustanove u Srbiji. Smatramo da bi veliki broj kampanja trebalo da bude usmereno na ovu temu, a naročito je važno upoznati i edukovati dolazeće generacije, još od malih nogu – rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

foto: Farmaceutska komora Srbije

Na taj način Farmaceutska komora Srbije se pridružila kampanji za higijenu ruku, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama Ministarstva zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

Zbog velike važnosti i podizanja svesti o ovoj temi, a ukoliko okolnosti to budu dozvolile, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra planira radionice u predškolskim ustanovama koje bi vodili farmaceuti na temu “Higijena ruku - Nije teško biti čist i uredan”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.