ČUVENA DOKTORKA IZ LAZE OTKRILA ŠTA JE TO MASKIRANA DEPRESIJA: Ona je opasnost za koju SVI MORAJU ZNATI
Tatjana Subotić, Foto: Printscreen/ TV Pink

PAZITE!

ČUVENA DOKTORKA IZ LAZE OTKRILA ŠTA JE TO MASKIRANA DEPRESIJA: Ona je opasnost za koju SVI MORAJU ZNATI

Ono što je najviše karakteriše, objašnjava doktorka, je jedno osećanje zaglavljenosti, bezizlaznosti, nemogućnosti da se nosite sa teškoćama

Objavljeno:

Klinički psiholog klinike "Dr Laza Lazarević" Tatjana Subotić rekla je da se depresija leči i dodala da ona može da se prepozna, da se leči uz medikamente i uz razgovor.

- Depresija je jedna složena pojava, jedan entitet koji je u nekim situacijama teško prepoznati - rekla je Subotić za Pink i objasnila da svi mi mislimo da je depresija vezana za neku bezvoljnost, da je to najčešće tako, ali da postoji nešto što se zove i "maskirana depresija".

-Nekada možemo biti veoma uspešni, dobro raspoloženi, visokog elana a da se iza toga krije depresija - rekla je Subotić.

- Suicid najčešće dolazi usled tog unutrašnjeg osećaja da ne možemo dalje, da su se neke teškoće (objektivne ili subjektivne) nagomilale u tolikoj meri da sa njima ne možemo da izađemo na kraj- rekla je Subotić.

Što se tiče toga da li vremenske prilike mogu uticati na pojavu depresije kod ljudi, Subotić kaže da mi kao i sva ostala živa bića možemo biti podložni uticaju atmosferskih prilika i da vreme može izazvati neke promene u raspoloženju, ali je naglasila da samo vreme ne može izazvati pojavu nekih psihijatrijskih bolesti ili mentalnih teškoća.

-Možemo primetiti uticaj vremena na opšte somatsko zdravlje, kao i na stepen funkcionalnosti - napomenilua je Subotić.

Slavica Ranisavljev Kovačev iz centra "Srce" rekla je da su tokom same epidemije korona oni radili putem mejla i četa i da je tu bio standardan broj kontakata, ali da sada, kao da se taj broj povećava.

- Imamo veliki broj mejlova i četova - kaže ona, kao i da je jako teško odrediti koliko je sama epidemija uticala na to.

- Očigledno da epidemija jeste ostavila neki trag, ali to je sve jako sveže posebno za stravlje kao što su mentalno zdravlje, mentalni poremećaji i suicidi da bismo mogli nešto da kažemo, ali sam taj stres kroz koji su ljudi prošli je definitivno ostavio traga na njihovo mentalno zdravlje - rekla je Ranisavljev Kovačev za Pink.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.