U KARANTINU JE 100 SRBA! Ko krene u Grčku imaće dramu - AKO JE 1 IZ AUTOBUSA POZITIVAN, SVI IDU U IZOLACIJU
Foto: Printscreen/Youtube

Au!

U KARANTINU JE 100 SRBA! Ko krene u Grčku imaće dramu - AKO JE 1 IZ AUTOBUSA POZITIVAN, SVI IDU U IZOLACIJU

Ako neko bude pokušao da pobegne iz karantina, platiće kaznu od čak 5.000 evra!

Objavljeno:

Naši državljani pravo iz aviona u pratnji policije prebačeni u posebne hotele-karantine u Atini, gde će sačekati rezultate testova na koronavirus.

Ukoliko ijedan putnik bude zarazan, svi putnici idu u karantin od 14 dana.

Više od 100 srpskih turista koji su juče po podne avionom iz Beograda doputovali u Atinu, umesto na plaži, završilo je u karantinu zbog koronavirusa!

Kako saznajemo, oni su u glavni grad Grčke doputovali avionom "Er Srbije", na letu JU 512 iz Beograda u 15 sati po lokalnom vremenu. Po sletanju na aerodrom "Elefterios Vanizelos" i prolaska kroz carinsku i pasošku kontrolu, naše turiste dočekale su lekarske ekipe grčkog Instituta za narodno zdravlje (EODY), koje su svima redom uzele bris kako bi ih testirali na koronu. Ali, umesto da im uz uzimanje ličnih podataka, adrese hotela i kontakt-telefona dozvole da nastave put, policija ih je sprovela pravo u specijalne hotele-karantine, gde će u strogoj izolaciji morati da sačekaju rezultate testa na kovid-19. Kako su im grčke vlasi objasnile, tamo će morati da ostanu najmanje 24 časa. Međutim, ako se ispostavi da je samo jedan putnik pozitivan na koronu, svi putnici, pa i oni zdravi, biće zadržani u karantinu punih 14 dana, uz jako obezbeđenje grčke policije. Saopšteno im je da, ako neko bude pokušao da pobegne iz karantina, platiće kaznu od čak 5.000 evra!

Obavezna dva testa

Sa velikim problemima suočavaju se i naši putnici koji stižu turističkim autobusima. Pojedine turističke agencije već su počele da prevoze putnike do obala Grčke, ali ono što je problematično jeste da postoji mogućnost da određeni broj putnika bude podvrgnut testu na koronavirus. Ukoliko se ispostavi da makar jedan turista ima koronu, svi putnici iz tog autobusa moraće u karantin! U izolaciji se ostaje dokle god dva testa ne pokažu da više nema zaraze, što je u najboljem slučaju dve nedelje. Koliko su u Grčkoj ozbiljni po ovom pitanju, najbolje svedoči podatak da su otvorili čitave hotele-karantine, u koje planiraju da "prebacuju" turiste zaražene koronom. Na pojedinim fotografijama ovih hotela vidi se da ih čuva policija, a da je tu već doveden jedan broj turista iz stranih zemalja, koji su očigledno bili pozitivni.

Što se ostalih preventivnih mera tiče, nije jasno da li će Grci na granicama strogo voditi računa da li u autobusima putnici nose maske i sede na svakom drugom sedištu, kako je propisano merama grčke vlade.

Inače, grčke vlasti su omogućile da osim građana Evropske unije u Grčku nesmetano mogu i Srbi, a za sada su otvorena tri prelaza na grčko-bugarskoj granici. - To su granični prelaz Promahonas, Eksohis i Orbeniju na reci Marici - kaže ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

Poluprazni autobusi

Spasojević kaže da će na kopnenom ulazu u Grčku, na grčko-bugarskoj granici, srpski državljani biti podvrgnuti nasumičnim testiranjima na koronavirus, slučajnim uzorkom, tako da neće svi biti testirani, nego samo pojedini putnici. U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Juta), međutim, tvrde da kontrole nisu toliko rigorozne.

- Agencije su počele da vode turiste autobusima do Grčke, ali oni zaista retko sprovode testiranja. Kada je sam autobuski prevoz u pitanju, držimo se propisa koje smo dobili, maske su obavezne za sve putnike, a pola sedišta u autobusu ne može da se koristi - objašnjava direktor Jute Aleksandar Seničić.

Ljajić: Letujte u Srbiji

foto: Printscreen

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao za Informer da je, s obzirom na brojne komplikacije i zdravstveni rizik, za sve građane Srbije ipak najbolje da odmor provedu u svojoj zemlji. - Još je veliki broj nedoumica, a vidite i sami kolike vas ogromne komplikacije i peripetije čekaju ako krenete u Grčku. Uz sve to, tu je i zdravstveni rizik da se zarazite koronavirusom. Imajući u vidu ove činjenice jedino što mogu je da iskreno posavetujem sve naše građane da odmor ili bar njegov deo provedu u Srbiji - istakao je Ljajić.

Šta vas sve čeka u Grčkoj:

* višesatna čekanja i kilometarske kolone na granici (osam do 12 sati čekanja)

* ručno zapisivanje svih vaših podataka od strane carinika uz obavezu da date tačnu adresu na kojoj ćete odsesti i broj telefona * nasumično testiranje na granici * kasniji ulazak u smeštaj * razdaljina od četiri metra između ležaljki * ispod jednog suncobrana maksimalno dve ležaljke * razdaljina između ležaljki 1,5 metara * ukinut švedski sto

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.