SVAKO KO IMA NEKOG U DOMU ZA STARE MORA OVO DA ZNA! Ovo je najnovija odluka
Dom za stare, Foto: Dom za stare/stara pruga

nova vest

SVAKO KO IMA NEKOG U DOMU ZA STARE MORA OVO DA ZNA! Ovo je najnovija odluka

Vest o dozvoli poseta penzioneri su sa nestrpljenjem iščekivali

Objavljeno:

Kontakt samo od vrata do vrata i dugi telefonski razgovori. Na to se svela komunikacija tokom vanrednog stanja između penzionera i njihovih porodica, koji su im donedavno u posetu dolazili tek toliko da ih snabdeju namirnicama i vide makar nakratko. Međutim, taj luksuz nisu imali oni koji svoje penzionerske dane provode u domovima za stare, jer tri meseca nisu mogli da vide najrođenije. Od pre sedam dana, iako bez zagrljaja i poljubaca, susreti sa porodicama, šetnje i razgovori nastavljeni su na obostrano zadovoljstvo i korisnika i srodnika.

Vest o dozvoli poseta, o danu kada će moći da se sretnu sa najbližim članovima svojih porodica, penzioneri su sa nestrpljenjem iščekivali.

- Nakon tri meseca koliko je zabrana poseta bila na snazi, prvi susreti su, očekivano, bili puni emocija, radosti i suza - kaže za "Novosti" v.d. direktora Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević. - Dragoceni momenti i za korisnike i za njihove srodnike, bez zagrljaja što je mnogima teško palo. Reakcije tokom prvog dana organizovanih poseta bile su pozitivne i mnogi su izrazili olakšanje što su konačno dobili priliku da porazgovaraju "oči u oči" sa svojim majkama, očevima, bakama i dekama. A pre svega, bili su puni zahvalnosti što su životi njihovih najmilijih sačuvani.

I Lela Dušanović emotivno je doživela ponovni susret sa ocem koji boravi u Domu za stare u Obrenovcu.

- Posle tri meseca, strogo kontrolisani uslovi, pod maskama i vizirom. Ali bitno je da smo zajedno - istakla je Lela.

Posete korisnicima su svakodnevne u povoljnim vremenskim uslovima što podrazumeva dnevnu temperaturu iznad 18 stepeni, bez kiše i vetra. Dimitrijević naglašava da korisnik može imati posetu dva puta nedeljno po 15 minuta, a mogu mu doći najviše dve osobe. Na ulasku u dvorište meri im se temperatura, dezinfikuju ruke i obuće.

DRUŽENJE OD 15 MINUTA

Zaposleni u domovima za stare nadziru posete kako ne bi dolazilo do fizičkog kontakta, zagrljaja, poljubaca. Susreti se zakazuju unapred, svakog dana od 10 do 18 časova. Ipak, sve što nije tokom ovog perioda moglo da stane u telefonski razgovor, moraće da sabiju u 15 minuta ćaskanja, koliko im je u početku dozvoljeno. I to isključivo u dvorištu ako ih posluži vreme, pod maskom i vizirima na distanci od dva metra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.