UMRO JE ČUVENI INFEKTOLOG SA VMA: Pacijentima je bio SVETLO NA KRAJU TUNELA
Bojić je bio pravi stručnjak, Foto: Youtube printscreen

odlazak velikana

UMRO JE ČUVENI INFEKTOLOG SA VMA: Pacijentima je bio SVETLO NA KRAJU TUNELA

VMA mu je upriličila komemoraciju a sahrana je obavljena uz vojne počasti.

Objavljeno:

Preminuo je još jedan velikan srpske medicine. Na groblju u Bežaniji juče je sahranjen profesor medicinskih nauka i infektolog dr Ivanko Bojić (74), koji je svo vreme proveo na VMA. Obavljao je funkciju načelnika odeljenja a potom je dugo bio i načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti na VMA.

Njegov trag u našoj medicini je dubok. Bio je doktor medicine, stručnjak za infektivne bolesti i vrsni poznavalac medicinskih nauka. Njegova je zasluga sa uvođenje u stručni i naučni rad dve nove vrste testova za orkrivanje infektivnih bolesti: test redukcije nitroplavog tetrazolijuma- NBT test i limulus lizatni test LAL test.

Inovirao je i dva nova pristupa u lečenju obolelih pacijenata. Jedan je u primeni fibronektina i lečenju obolelih od sepse i septičkog šoka a drugi pristuo odnosi se na primenu prostaglandina E za lečenje teških oblika akutnog hepatitisa izazvanog B virusom.

Napisao je knjigu „Infektivne bolesti u biološkom ratu i bioterorizmu”, a naročito je prepoznat po knjizi "Lajmska bolest", koju prenose zaraženi krpelji. On je bio baš taj koji je odlično poznavao tu oblast rada.

VMA mu je upriličila komemoraciju a sahrana je obavljena uz vojne počasti.

Tada je pročitano i pismo jedne od njegovih pacijentkinja.

- Kaže se da onaj ko nije dobar čovek ne može biti ni dobar lekar. A vi ste bili jedan od najboljih lekara i veliki humanista, brojnim pacijentima svetlo na kraju tunela. Kada su me drugi otpisali, vi niste odustali i vratili ste me u život - između ostalog je pisalo u pismu.

Srednju medicinsku školu Bojić završava u Loznici, Medicinski fakultet u Zagrebu a specijalizirao se u Beogradu na Medicinskom fakultetu i VMA. Doktorski rad o imunologiji u akutnim virusnim infekcijama i pneumonijama kod vojnika odbranio je 1991. na Vojnomedicinskoj Akademiji. Usavršavao se u SAD tokom 1984. godine.

Bio je deo uređivačkog odbora časopisa Acta Infectologica Yugoslavica u izdanju Instuta za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Angažovao se i u sekcijama Srpskog lekarskog društva i predsednik jedne od njih. Bio je u ekspertskom timu za zarazne bolesti i deo komisije za odobravanje lekova tadašnjeg Saveznog Ministarstva za zdravlje i član brojnih organizacionih, stručnih i naulnih tela na VMA.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.