POSLEDNJE 3 REČI KOJE JE IZGOVORIO KNEZ MIHAJLO PRE NEGO ŠTO JE PAO MRTAV: Ubiše ga na današnji dan u Košutnjaku
Ubiše ga na današnji dan u Košutnjaku, Foto: Printscreen, AP / Darko Vojinović

STRAVIČNO

POSLEDNJE 3 REČI KOJE JE IZGOVORIO KNEZ MIHAJLO PRE NEGO ŠTO JE PAO MRTAV: Ubiše ga na današnji dan u Košutnjaku

Tada ih je spazila vojna patrola i uhapsila ih, dok su neki od njih bili i ranjeni prilikom bekstva

Objavljeno:

Jedan od najprosvećenijih i najmodernijih srpskih vladara, Mihajlo Obrenović, ubijen je na današnji dan, 10. juna 1868. godine na Košutnjaku.

Knez je oko 17 sati izašao da se provoza kočijama, a društvo su mu pravili Katarina i Anka Konstantinović i Tomanija Obrenović, kao i njegov ađutant Svetozar Garašanin, sin Ilije Garašanina.

U parku na Košutnjaku pojavili su se zaverenici braća Pavle i Kosta Radovanović, koji su na sebi imali svečana crna odela, cilindre na glavama i uperene pištolje u pravcu kneževe kočije.

Kosta Radovanović, glavni izvršilac ubistva je bio imućan i ugledan trgovac. Njegov brat Pavle Radovanović je bio s njim za vreme atentata, a treći od braće je bio Đorđe Radovanović. Neposredni pomagači u ubistvu su bili Lazar Marić, bivši predsednik beogradskog okružnog suda i Stanoje Rogić, bivši trgovac.

Prvi je pred kočiju izleteo Kosta. Njega je knez Mihailo Obrenović prepoznao zbog spora oko njegovog brata Ljubomira, koji je ranije odveden na robiju. Poslednje reči kneza koje je kasnije na suđenju priznao Kosta, bile su: „Dakle, istina je.“

Knez ih je izgovorio na francuskom jeziku, jer su dame do njega znale francuski.

Knez Mihailo je ubijen sa tri hica, a takođe je stradala i Anka Konstantinović koja je svojim telom pokušala da zaštiti kneza za vreme pucnjave, dok je Svetozar Garašanin ranjen pao sa konja i onesvestio se. Katarina je lakše ranjena i dozivala je pomoć na francuskom i pridržavala mrtvog kneza. Braća su počela da beže niz Košutnjak prema Topčideru gde su ih čekali ostali zaverenici.

Tada ih je spazila vojna patrola i uhapsila ih, dok su neki od njih bili i ranjeni prilikom bekstva.

Istog dana su svi zaverenici izvedeni na saslušanje, među kojima su bili i Nenadovići, rodbinski povezani sa Karađorđevićima i Pavlom Radovanovićem, zbog čega se veruje da iza svega stoje Karađorđevići. Doneta je jedina moguća presuda - smrt!

Zaverenici su streljani u ponoć na Karaburmi, a javnosti je samo rečeno da iza ubistva kneza stoje strani plaćenici.

Nacionalna žalost je trajala tri dana, a posmrtni ostaci Mihaila Obrenovića počivaju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.