ŠARĆEVIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE POTPISAO PRAVILNIK KOJIM SE UKIDA DESANKA MAKSIMOVIĆ: Ja jedino kristalnu kuglu da imam
Ministar prosvete Mladen Šarčević, Foto: Nebojša Mandić

sad se vadi

ŠARĆEVIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE POTPISAO PRAVILNIK KOJIM SE UKIDA DESANKA MAKSIMOVIĆ: Ja jedino kristalnu kuglu da imam

Sada je sve stornirano, Desankina dela ostaju gde su i bila u nastavnom planu, a uvodi se nova Antologija savremenih pesnika

Objavljeno:

Da, moj potpis je na Pravilniku, ali znate li koji je to datum? Sednica je bila onlajn u vreme vanrednog stanja kada sam, iz svojih zdravstvenih razloga bio u izolaciji i radio od kuće. Ako Nacionalni savet treba meni da podvali nešto da potpišem, onda, znate kako - neću da im potpišem ništa više. Valjda je to logično da se novi Pravilnik obrazloži. Na njega niko nije dao primedbe i ja sam morao da imam kristalnu kuglu da bih sve ovo znao, kaže za Nova.rs Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Ministar Šarčević ovako odgovara na konstataciju Nova.rs da je ipak činjenica da na spornom Pravilniku, kojim se iz školskog programa izbacuje zbirka Desanke Maksimović “Tražim pomilovanje” i izbor iz njene poezije – stoji njegov potpis.

Sada je sve stornirano, Desankina dela ostaju gde su i bila u nastavnom planu, a uvodi se nova Antologija savremenih pesnika, što je, kako navodi ministar, bio prvobitan razlog da Zavod za unapređivanje obrazovanja i Nacionalni prosvetni savet NPS izbace iz lektire dela čuvene srpske pesnikinje.

Podsetimo, Šarčević je, povodom izbacivanja zbirke “Desanke Maksimović” iz programa za četvrti razred gimnazije, kao i izbor iz poezije čuvene pesnikinje iz trećeg razreda, izjavio da Ministarstvo prosvete nije učestvovalo u odluci, ali da će se lično zainteresovati za to i tražiti objašnjenje.

Prosvetni glasnik sa spornim Pravilnikom o planu i programu nastave i učenja za gimnaziju, objavljen je 2. juna. Datum na Pravilniku, za koji je “zeleno svetlo” dao upravo resorni ministar je – 27. april.

“Storniran je svaki pokušaj da se Desanka Maksimović izuzme iz nastavnog programa. Namere zavoda su bile vrlo časne, ali loše postavljene. A put do pakla popločan je dobrim namerama”, kaže ministar Šarčević.

On navodi da je Zavod nameravao da u nastavu “uvede savremene srpske poete: Lalića, Raičkovića, Pekića”.

“Nameravali su ne da izbace bilo koga, nego da prekomponuju, ali je to izvedeno na vrlo neobičan način. Rekli smo im da ima prostora da se ništa postojeće ne dira, već da se uvede nova celina, što će na kraju i biti učinjeno”, navodi ministar.

Šarčević ističe da se sa Zavodom sarađuje na reformi.

“Organizovali smo silne obuke, dobri smo partneri i ja sam organizovao na desetine sastanaka, strategija, svega. Oko ovih stvari su mogli da nas pozovu, da sednemo, i mi bismo im dali put kojim treba da krenu. Krenuli su pogrešnim putem. I zalutali”, navodi Šarčević.

Kako ističe – treba pitati ljude iz struke. Ima ih zaista mnogo.

“Zadatak Zavoda i Saveta je da poštuju ljude iz struke, kao što sam ja njih poštovao. Kakav bih ja bio ministar da Nacionalnom prosvetnom savetu kažem – vi ne znate ništa”, kaže Šarčević.

Za nekoga je i strip previše

“Ko je hteo da čita – gutao je i lektire i druge knjige. Ko neće, ne možete ni strip da mu postavite, on neće da ga čita”, prokomentarisao je Šarčević pitanje da li đaci imaju dovoljno vremena da savladaju sva predviđena dela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova RS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.