DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK: U toku cele nedelje koja je pred nama VERNICI NE BI TREBALO DA RADE JEDNU STVAR
Krst Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

danas je veliki praznik

DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK: U toku cele nedelje koja je pred nama VERNICI NE BI TREBALO DA RADE JEDNU STVAR

Narodna verovanja na današnji dan su različita u različitim krajevima Srbije

Objavljeno:

Za pravoslavne hrišćanske vernike danas je crkveno slovo, praznik Duhovski ponedeljak kojim započinje takozvana trapava nedelja, u kojoj se ne posti.

Duhovski ponedeljak je prvi dan trapave nedelje u kojoj se ne posti Juče je bio jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se praznuju tokom cele sedmice, trapave sedmice. Prema narodnim verovanjima, tokom tri dana Duhova se ne prave slavlja, kao što su svadbe, krštenja i tome slično, iako je reč o radosnim danima u pravoslavnoj veri.

Narodna verovanja na današnji dan su različita u različitim krajevima Srbije, međutim ima nekih koja se „poklapaju“. Veruje se, naime, da će one devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Muškarci, pak koji od devojke budu darivani venčićem, prema narodnom verovanju u Istočnoj Srbiji, godinu će završiti kao mladoženje.

U pojedinim delovima Srbije se veruje da u vodi vladaju neke zle sile, pa da se tokom ova tri dana nikako ne treba kupati u rekama.

Tri dana je crveno slovo, tako da se ni danas, ni sutra, tako da nikako ne treba obavljati teže fizičke poslove, kao ni šivenje i slične „ženske“ poslove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.