Nakon dve decenije nebrige, somborsko porodilište uskoro dobija noviji i lepši izgled
ilustracija, Foto: Sombor je otvoren

sređeno porodilište u somboru

Nakon dve decenije nebrige, somborsko porodilište uskoro dobija noviji i lepši izgled

Ovaj grad već nekoliko godina unazad sprovodi raznovrsne mere populacione politike

Objavljeno:

Somborsko porodilište, u kom se na godišnjem nivou rodi oko 1.000 beba, poslednji put je rekonstruisano pre punih 20 godina. Zahvaljujući Gradu Somboru i Ministarstvu bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku, ovo porodilište, ka kome gravitiraju sve žene Zapadno-bačkog okruga, uskoro će dobiti nov izgled i u njemu će porodilje sa svojim bebama imati daleko komfornije uslove boravka.

Prema rečima Dušanke Golubović, gradonačelnice Sombora, ovaj grad već nekoliko godina unazad sprovodi raznovrsne mere populacione politike.

foto: Sombor je otvoren

>- Mere populacione politike koje sprovodimo podrazumevale su, kako kupovinu seoskih kuća za mlade bračne parove i parove sa više dece, tako i rekonstrukcije vrtića, postavljanje novih igrališta i brojne druge usluge. Međutim, najvažnija mera tek je pred nama i podrazumevaće rekonstrukciju somborskog porodilišta. Zahvaljujući upravo ovoj meri, porodilje će u Somboru imati komfornije uslove boravka, a u planu je i jedna nova usluga, mogućnost da najbliži članovi porodice već prve dane života male bebe provode zajedno sa majkom i njom u porodilištu, rekla je Golubović.

Kako saznajemo od dr Lazara Račića, načelnika Ginekološko-akušerskog odeljenja somborske bolnice, ova rekonstrukcija neophodna je kako bi se stvorili bolji uslovi za porodilje i trudnice, ali isto tako i za zaposlene.

- Zahvaljujući jednoj nemačkoj nevladinoj organizaciji, pre 20 godina je adaptirano somborsko porodilište. Od tada, na žalost, nije bilo ozbiljnije rekonstrukcije. Ovo je zaista nešto što je nama preko potrebno, istakao je Račić i dodao:

- Ovom rekonstrukcijom biće obuhvaćeno renoviranje svih toaleta u porodilištu, a takođe će biti urađeni i apartmani, koji će svakako podići nivo usluga i komfor u kojem će boraviti trudnice neposredno pred porođaj i porodilje nakon porođaja. Mislim da je ovo zaista dobar primer saradnje lokalne samouprave i jedne zdravstvene institucije, gde su prepoznate neophodne infrastrukturne promene kako bi i mi koji tu radimo imali bolje uslove za rad, a naravno i žene iz Zapadno-bačkog okruga imale bolji komfor, rekao je dr Lazar Račić.

foto: Sombor je otvoren

Prema rečima načelnika Ginekološko-akušerskog odeljenja somborske bolnice, somborsko porodilište je među prvih pet na rang listi porodilišta, zahvaljujući radu zaposlenih, a rekonstrukcija ovog dela bolnice svakako će dodatno podići kvalitet rada na ovoj lestvici.

1 / 8 Foto: Sombor je otvoren

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.