VUČIĆ: Litijum veliko, neiskorišćeno bogatsvo Srbije
Predsednik Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

ocenio

VUČIĆ: Litijum veliko, neiskorišćeno bogatsvo Srbije

Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo

Objavljeno:

Srbija mnogo ocekuje od nalazišta litijuma, ali efekte eksploatacije neće moći da ima najmanje za godinu , godinu i po dana, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Ne može se lako menjati rudna renta, jer ne može lako da se napravi dogovor sa ruskim NIS-om, niti sa Kinezima, koji su usli u velike investicije i mnogo pomogli zato što su uzeli Bor i spasli nas. Oni su računajući na tu rudnu rentu kupili od Kanađana Čukaru peki, odnosno Timok rudnik. Za nas je ovde najvažniji litijum, ali kada bih vam rekao da je to nekada bukvalno za džabe dato, a da mi danas nemamo ni početak eksploatacije, iz kože bih iskočio", rekao je Vučić.

Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo, i veliki potencijal koji još nije iskorišćen, rekao je Vučić u Loznici, na pitanje da li Srbija može da poveća iznose rudne rente posebno za litijum, imajući u vidu da je učešće rudarske industrije u BDP dva do tri posto.

Napominje i da je komplikovano ekstrahovanje litijuma, ali je rekao da molimo i Kineze i Rio tinto, da se počne nešto, jer smo izgubili mnogo vremena, 12 do 15 godina.

"Dajte da počnemo nešto da radimo, zato što će da procveta ceo kraj", istakao je Vučić i dodao da rudarska industrija ide gore najbrže upravo zahvaljujući tome što su Kinezi kupili Bor.

On je ukazao da smo našu naftu, sopstveni gas, potrošili, jer su "ovi prethodni samo gledali svoj budžet".

Zato je, kaže, doneta odluka da se litijum slobodno ne izvozi, jer pripada srpskom narodu.

"Kada napravimo ovde fabrike, kontrolisano ćemo izvoziti", rekao je Vučić, napominjući da su u pitanju fabrike električnih autobusa i automobila koje smo mogli do sada da imamo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.