KOLIKO SE ZAISTA KUPUJU POLOVNJACI POSLE VANREDNOG STANJA? Evo šta se dešava s cenama polovnih automobila!
ilustracija, Foto: EPA

otkrivamo

KOLIKO SE ZAISTA KUPUJU POLOVNJACI POSLE VANREDNOG STANJA? Evo šta se dešava s cenama polovnih automobila!

Čak trećina prodavaca navodi da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobil, pokazuje istraživanje

Objavljeno:

U prve dve nedelje nakon ukidanja vanrednog stanja tržište polovnih automobila u Srbiji beleži blagi oporavak, pa je tako 62% anketiranih prodavaca navelo da je od 7. maja, kad je ukinuto vanredno stanje, zabeležilo rast prodaje, piše sajt polovniautomobili.com.

Međutim, samo 12% njih je reklo da im se prodaja vratila na nivo od pre proglašenja epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja.

Da im prodaja nije porasla navelo je 38% anketiranih.

Njih 35% je reklo da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobil, dok je 33% odgovorilo da je prodalo jedan do dva automobla.

Da su od 7. maja prodali između tri i pet automobili navelo je njih 19%, a da su prodali do 10 vozila njih 7%. Od ukidanja vanrednog stanja više od 10 automobila prodalo je svega 6% anketiranih.

Anketa je pokazala i da je broj zainteresovanih kupaca u blagom porastu.

Tek 13% anketiranih je navelo da ni posle ukidanja vanrednog stanja kupici nisu dolazili na njihov auto-plac, dok je 11% reklo da se broj poseta auto-placu vratio na nivo od pre uvođenja vanrednog stanja.

Da je broj kupaca koji su došli da pogledaju automobil na auto-placu značajno veći nego tokom vanrednog stanja reklo je 13% anketiranih, a 32% njih da je neznatno veći.

Da se situacija nije promenila u odnosu na period vanrednog stanja reklo je 31 % ispitanika.

U anketi koju je sajt Polovni automobili sproveo tokom vanrednog stanja među kupcima automobila, dve trećine njih je reklo da nije odustalo, već da je kupovinu samo odložilo, dok je 13% navelo da je definitivno odustalo od kupovine.

Rezultati te ankete pokazali su da je novonastala situacija uticala i na odluke kupaca kad je reč o tome za kakve su automobile zainteresovani.

Polovina anketiranih prodavaca je navelo da kupci sada traže jeftinije automobile i to:

• 38% - traže se jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja

• 12% - traže se i do 50% jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja

Da se traže isti automobili kao i pre vanrednog stanja reklo je 50% anketiranih.

Sajt polovniautomobili.com ranije je uradio i analizu koja je pokazala da epidemija koronavirusa i uvođenje vanrednog stanja nisu značajno uticali na cene polovnih automobila u Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.