AKO IMATE OVU POŠTANSKU MARKU možete da kupite STAN U BEOGRADU! Vrede celo BOGATSTVO
Starije marke su uvek traženije, Foto: Pixabay

SIGURNO NISTE ZNALI

AKO IMATE OVU POŠTANSKU MARKU možete da kupite STAN U BEOGRADU! Vrede celo BOGATSTVO

Starije marke su uvek traženije

Objavljeno:
  • 8

Predratne, marke iz 19. veka, ali i sa greškom posebno su vredne i kako prolazi vreme kolekcionari su spremni da plate bogatstvo za njih. Iz Pošta Srbije poručuju da sve marke čiji se tiraž proda i nestanu sa šaltera istog trenutka počinju da dobijaju na vrednosti.

Najvrednije marke u Srbiji, prema podacima kataloga aukcijskih kuća u poslednjih 20 godina, pripadaju Kneževini/Kraljevini Srbiji: Novinska marka Grbuša iz 1866 (prva štampa, kataloški broj 1) i Novinska marka Knez Mihailo, 1 para, iz 1868 (treće štampanje u maslinastoj boji). Dakle, ko ima pomenutu "Grbušu", bez obzira da li je tabačić ili pojedinačna, ili Kneza Mihajla može istog trenutka da ih proda da kupi stan u Beogradu.

Ko ima marku "Grbušu" ili Kneza Mihajla ima blago!

Što se tiče jugoslovenskih maraka to su: Tabak Esperanto 1953, „50 godina Oktobarske revolucije”,1957, u češljastom umesto u linijskom zupčanju, i „Neizdati” Tito, 1972.

Kolekcionari često sakupljaju marke sa greškom u boji ili slovu, jer one imaju posebnu vrednost. Ove marke mogu da prevazižu tržišnu vrednost najskupljih maraka na svetu. Na sreću, Srbija ima i takve marke. Recimo, izuzetno su vredni: Kralj Petar (3 din, iz 1911. godine) u pogrešnoj ljubičastoj boji i Trojički sabor (1911 vrednost 1 PARA) u crvenoj umesto u sivoj boji.

Strani turisti luduju za Titovim markama.

Najviše odštampanih maraka u SFRJ bilo je sa likom Tita, a zanimljivo je da one i danas privlače pažnju sakupljača. Kupuju ih strani turisti i Muzej istorije Jugoslavije. Posebno je zanimljivo izdanje povodom njegovog 80. rođendana 1972. godine, koje je odštampano, pa je naloženo da se uradi novo.

foto: Printscreen

Marka vredna dva miliona!

Najskuplja marka svih vremena je švedska Treskilling Yellow koja je imala grešku u boji, a vredi 1,5 miliona funti!

Milanče postoji samo jedan i neprocenjiv je.

Međutim, od svih srpskih maraka, jedinstvena i posebna je tako zvana marka „Milanče” iz 1872. u tzv. tete-beche formi, iz čuvene Ferarijeve zbirke,jer postoji jedan poznati primerak. Poslednji put prodata je na aukciji za 70.000 švajcarskih franaka.

Starije marke su uvek traženije. Predratne marke su i kataloški više vrednovane, samim tim i ciljna publika sakupljača je manja. Marke SFRJ štampane su u ogromnim tiražima, pa je i njihova ponuda veća, a kataloška procena niža.

Dobra zbirka Kneževine ili Kraljevine Srbije će uvek naći sakupljača, jer je to period klasične filatelije, a sakupljača klasične filatelije ima u celom svetu.

Sve poštanske marke, nakon što se tiraž proda i one nestanu sa prodajnih šaltera, dobijaju veću vrednost, u zavisnosti od filatelističke oblasti, teme, važnosti događaja koje marke obeležavaju, a posebno u zavisnosti od interesovanja filatelista u zemlji i svetu. S tim u vezi, sve bi ih trebalo čuvati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media