I PREKO ALIBABINE PLATFORME PROMOVIŠE SE SRPSKI TURIZAM! Ovo su čarobna mesta koja treba da posetite u Srbiji!
Vaučer se može koristiti na teritoriji Republike Srbije u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja, Foto: Profimedia

TURIZAM U DOBA PANDEMIJE

I PREKO ALIBABINE PLATFORME PROMOVIŠE SE SRPSKI TURIZAM! Ovo su čarobna mesta koja treba da posetite u Srbiji!

Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine da koristi

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 je apelovao na građane da ovo leto provedu u Srbiji, upravo zbog virusa, koji je još uvek aktivan u populaciji! Uprkos tome, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odlučilo da izda oko 400. 000 vaučera za subvecionisano putovanje u Srbiji.

Dakle, vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine da koristi pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja, napominju iz ministarstva.

Vaučer se može koristiti na teritoriji Republike Srbije u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Iz ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Espreso.co.rs kažu, da oni koji imaju pravo na vaučer su u obavezi da se prijave na šalterima JP "Pošte Srbije", a podela će trajati do 15. oktobra ove godine.

Građani koji imaju pravo na korišćenje vaučera, u obavezi su da na šalterima JP ,,Pošta Srbije” podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana. Podela će trajati do 15.10.2020. godine ili dok se ne podeli svih 400.000 vaučera. Popunjena prijava, sa potrebnom dokumentacijom, isključivo se podnosi preko šaltera JP “Pošta Srbije“, na teritoriji cele Republike Srbije, a obrazac prijave je objavljen na internet stranici Ministarstva. Prijavu treba popunjavati čitko i obavezno je potpisati. Uz prijavu potencijalni korisnik vaučera obavezno stavlja na uvid ličnu kartu ili pasoš, kao i potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na njegovo ime. Potvrda treba da sadrži period rezervacije i ime i prezime lica na koga glasi", porčuju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunmikacija.

Pravo na vaučer imaju korisnici prava na penziju, nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

foto: Andrej Nihil

Osim njih, pravo na vaučer imaju radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno, zatim nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, a koji su prethodno upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Takođe, novina u odnosu na prošlu prijavu za vaučere je u tome što ovog puta mogu da se prijave i studenti, kao i oni čija su primanja manja od 70.000 dinara.

Na pitanje portala Espresa za koja mesta postoji najviše interesovanja iz nadležnog ministarstva kažu, da su to uglavnom planine poput Zlatibora, Kopaonika i sl. kao i banje Vrnjačka, Sokobanja itd.

Bajkoviti predeli Srbije pravi su raj za oči i dušu. U koji god kraj Srbije da se uputite, očekuje vas mnoštvo nestvarnih prizora i neponovljivih doživljaja koji će vam dugo ostati u sećanju. Кako biste istražili sve što Srbija ima da vam ponudi, potrebno je da napustite već utabane staze i slobodno zavirite u njene skrivene kutke. Tu vas čekaju turistička seoska domaćinstva u kojima možete iskusiti autentičan ambijent srpskog sela – gde se i dalje živi u harmoniji s prirodom i u skladu s tradicijom. Srbija je veoma dinamična zemlja, puna dešavanja koja će boravak učiniti nezaboravnim za koju god destinaciju da se odlučite. Ovo je godina domaćeg turizma i verujemo da je ovo dobra prilika da se Srbija u pravom svetlu predstavi domaćem gostu i nadamo se da ćemo na najbolji mogući način pokazati šta Srbija u turističkom smislu ima. Osim najposećenijih destinacija poput Zlatibora, Кopaonika, Vrnjačke Banje i Sokobanje, tu su i mnoge druge neotkrivene destinacije koje svojom lepotom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ovo je prilika da se pružaoci usluga smeštaja, koji do sada nisu bili deo akcije, prijave za prihvatanje vaučera i na taj način uvrste u ponudu i promovišu svoju destinaciju", kažu iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikcija.

foto: Ilustracija/Aleksandar Jovanović Cile

Dodaju da će se u narednom periodu fokusirati na domaće turiste, kao i goste iz regiona. Takođe, od 15. maja krenula je i kampanja za kinesko tržište, čiji efekti se tek očekuju u narednom periodu.

Zbog jaka prva dva meseca u ovoj godini Srbija nema relativno visok pad dolazaka turista u prvom kvartalu ove godine u odnosu na period januar – mart prošle godine. S obzirom da sadašnja situacija remeti dosadašnji trend rasta poseta stranih turista, u narednom periodu fokusiraćemo se na domaće turiste i goste iz regiona, a od 15. maja je krenula i kampanja za kinesko tržište preko Alibabine platforme „Fligi“, koja predstavalja dugoročno ulaganje, čije efekte ćemo nadamo se osetiti već u delu ove, a naročito tokom narednih godina, zaključuju iz ministarstva.

Podsetimo, zbog koronavirusa će sektor turizma u Srbiji pretrpeti ogromne gubitke koji će se meriti možda i milijardom evra, međutim, uprkos svemu tome, ova godina bi mogla da bude rekordna kada je reč domaćim turistima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.