SLUČAJ FREZENIJUS: Oglasio se Zlatibor Lončar, ovo smo čekali da čujemo
Lončar je naveo da je nemački sistem ''izuzetno ozbiljan'', Foto: Printscreen

OZBILJNA STVAR

SLUČAJ FREZENIJUS: Oglasio se Zlatibor Lončar, ovo smo čekali da čujemo

Lončar je naveo da je nemački sistem ''izuzetno ozbiljan''

Objavljeno:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je resorno ministrastvo preduzelo neophodne korake da se utvrdi istina o slučaju objavljivanja podataka o pacijentima iz Srbije iz sistema nemačke kompanije ''Frezenijus'' posle nedavnog hakerskg napada na tu kompaniju.

Lončar je za Tanjug rekao da ministarstvo za sada nije dobilo zvanične informacije o tom slučaju od kompanije Frezenijus i da nije poznato o kom se broju pacijenata iz Srbije radi, ali da će javnost biti obaveštena kada dobiju podatke.

''Nadamo da nije veliki broj pacijenata. Ovo je nešto na šta nismo mogli da utičemo i što se desilo u Nemačkoj'', kazao je ministar.

Lončar je naveo da nemački sistem ''izuzetno ozbiljan'' i dodao da se nada da će brzo odreagovati i sprečiti dalje posledice objavljivanja podataka o pacijentima iz Srbije.

"U zavisnosti od rezultata koje budemo dobili, preduzećemo dalje korake i neophodne mere, ali moramo da sačekamo da vidimo o čemu se radi, kolika je šteta i šta sve može da proizađe iz toga'', naglasio je Lončar.

Nemačka medicinska kompanija Frezenijus saopštila je da su posle nedavnog hakerskog napada na tu kompaniju u javnost dospeli podaci o pacijentima iz Srbije.

"Fresenius Medical Care", najveći svetski dobavljač proizvoda i usluga za dijalizu, svestan je da su podaci o pacijentima iz nekih dijaliznih centara kompanije u Srbiji objavljeni od strane neovlašćenih lica", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je istraga u ovom slučaju u toku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.