SRPSKE AGENCIJE NE ODUSTAJU OD LETOVANJA: Ako nećete na more, dobijate OVO!
Granice za službena putovanja biće otvorene već sredinom juna, Foto: Profimedia, Ilustracija

DONETA ODLUKA

SRPSKE AGENCIJE NE ODUSTAJU OD LETOVANJA: Ako nećete na more, dobijate OVO!

Granice za službena putovanja biće otvorene već sredinom juna

Objavljeno:

Od mora se ne odustaje. Turističke agencije u Srbiji donele su odluku da počinju krajem juna ili početkom jula da realizuju ugovorene odlaske. Ko i dalje ne bude hteo da ide na već rezervisano letovanje, može da dobije vrednosni vaučer ili zamensko putovanje. U agencijama očekuju da će do kraja letnje sezone uspeti da odrade bar 40 odsto planiranih putovanja, čime će, bar delimično, nadoknaditi veliku ekonomsku štetu.

Granice za službena putovanja biće otvorene već sredinom juna, a od 1. jula je Grčka najavila dolazak prvih turista. Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, čeka se da se ostale zemlje odluče, ali bi do 15. juna trebalo svi da izađu sa svojim pravilima.

Severna Makedonija, sa kojom je Srbija najavila otvaranje granica od 1. juna, još nije donela odluku o otvaranju svojih granica, ali se taj korak nagoveštava. Svako ko planira put u Grčku, mora da prođe kroz ovu državu. U toj zemlji i dalje je na snazi vanredno stanje, koje je njihov predsednik Stevo Pendarovski 15. maja produžio za još dve sedmice.

- Bugarska ima, takođe, pravila kao Srbija, dok za Crnu Goru još ne znamo ništa - objašnjava Seničić. - Čekamo kraj maja, da vidimo situaciju u Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Španiji i Egiptu. Od Italije i Španije ne očekujemo mnogo. Ipak, sa ostalim državama, gde naši idu najviše na letovanje, mogli bismo da počnemo da radimo već od 1. jula. Najveći broj putnika, za letnji period, nije otkazao svoja putovanja.

S druge strane, oni koji su uplatili svoje aranžmane, a ne žele da idu na more ovog leta, i dalje važi pravilo da mogu od agencije da dobiju vaučer u toj vrednosti ili zamensko putovanje za sledeću godinu. To neće biti sporno i agencije će ih izdavati svim putnicima koji to budu želeli.

foto: Printscreen

- Do poslednjeg momenta za najavu imena i prezimena gosta, najčešđe 15 dana pre putovanja, naročito u hotelu, putnici će moći da se izjasne da li žele da idu ili ne - govori Seničić. - U zavisnosti od hotela ili apartmana, negde će agencije morati da jave i do mesec dana ranije. Svakako, penala za otkazivanje putovanja neće biti i svi bi trebalo dobro da razmisle pre nego što se odluče da krenu. Situacija se sada stabilizuje i očekujemo da će do kraja možda i ispasti neka pristojna sezona.

Turističke agencije bi trebalo da vode računa o bezbednosti putnika, a dogovoreno je i da će se povesti veća pažnja o što kvalitetnijoj realizaciji ugovorenih putovanja, u skladu sa propisima.

Polisa nije problem

Najave osiguravajućih kuća da neće pokrivati troškove lečenja od virusa korona, sve dok traje epidemija i pandemija, smatra Seničić, ne bi trebalo da uplaši putnike, jer ukoliko se razbole, dobiju temperaturu, bol u grlu, polisa pokriva sve te troškove, čak neke pokrivaju i cenu testa na virus.

- Problem je sa onima kojima se utvrdi da su kovid-pozitivni, jer osiguranje neće da plati karantinski smeštaj - ističe naš sagovornik. - Ukoliko je nekome život zbog virusa ugrožen ili zahteva bolničko lečenje, osiguranje bi trebalo to da pokrije. Svakako, ovih dana ćemo imati sastanak sa osiguravajućim kućama, da se dogovorimo kako bi moglo da se radi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.