Ovo samo nama može da padne na pamet: 6 stvari koje koristi ceo svet, a koje su izmislili Srbi! (FOTO) (GIF)
Foto: Nemanja Pančić, Zorana Jevtić, Stock

Srpska posla

Ovo samo nama može da padne na pamet: 6 stvari koje koristi ceo svet, a koje su izmislili Srbi! (FOTO) (GIF)

Realno, neke stvari samo Srbima mogu da padnu na pamet i - nikome drugom.
Objavljeno:

3. Vampir Reč vampir je internacionalna reč, ali je postojbina tog bića jedna - Srbija. I to se nije dogodilo bezveze. Upoznajte ga lično: Virtuelni Tesla vas vodi kroz svoj život i iskustvo! (FOTO)

foto: Giphy

Sava Savanović, vodeničar iz blizine Bajine Bašte, navodno je prvi vampir. Legende kažu da se zbog nesrećne ljubavi Sava povampirio i sledećih 99 godina pio krv meštanima svog sela.

Iako postojanje mitskih bića koja kruže Balkanom nikada nije naučno dokazano, ovaj srpski "brend" je i danas poznat širom sveta. 4. Stroj za pečenje rakije Realno, kada ste pročitali ovaj naslov pomislili ste: Srpska posla! I da, ovo je srpski izum kakvog se nije setio niko nikada - na celom svetu. Srbija je poznata po proizvodnji izvrsne rakije šljivovice, pa je nekako logično što je baš ovde osmišljena mašina za pravljenje iste.

Ova sprava je prvi registrovani srpski patent. U arhivi Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, među mnogobrojnim prijavljenim patentima, našao se i jedan pod nazivom “Uređaj kazana za pečenje rakije”. Pronalazač je Milan T. Jovanović iz Novog Sada, a patent potiče od 14. decembra 1909. godine. Uzbuna: Hrvati nam otimaju Teslu! (GIF)

foto: Nemanja Pančić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.