Jedan grad u Srbiji veoma uspešno se nosi sa epidemijom. Saznajte koji…
ilustracija, Foto: Sombor je otvoren

bez incidenata

Jedan grad u Srbiji veoma uspešno se nosi sa epidemijom. Saznajte koji…

Prema rečima direktorke Doma zdravlja u Somboru, zaposleni su se vratili redovnom režimu rada, uz oijačane mere opreza

Objavljeno:

Tokom vanrednog stanja, zaposleni u Domu zdravlja ,,Dr Đorđe Lazić’’ Sombor, u okviru kog radi i Covid ambulanta, bili su na visini zadatka. Obolelih od korona virusa na teritoriji Grada Sombora ima 35 - zaključno sa 17. majom. Kako naglašavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zasluge ne pripadaju samo njima, već i Gradskoj upravi koja im je sve vreme pružala nesebičnu pomoć i podršku, a zahvaljujući tako dobroj saradnji, imali su izuzetnu koordiniranost i sa bolnicom, Zavodom za javno zdravlje, policijom i vojskom, te su svi skupa doprineli dobrim rezultatima na terenu i sprečavanju širenja covid infekcije.

>- Kad god nam je zafalilo, mi smo imali kome da se obratimo i uvek smo dobili i podršku i pomoć. Grad nam je pomagao prvenstveno materijalno, u nabavci dodatnih količina uniformi, zaštitne lične opreme, maski, rukavica, rekla je dr Emeše Uri, direktor Doma zdravlja I dodala da je, sem navedenog, Grad za vreme vanrednog stanja obezbedio i dva dodatna vozila za prevoz pacijanata na dijalizu.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja u Somboru, zaposleni su se vratili redovnom režimu rada, uz oijačane mere opreza.

- Primamo svoje pacijente, otvorili smo sve mogućnosti za preventivne preglede, a istovremeno, radi nam i Covid ambulanta. I dalje smo na velikom oprezu, i dalje nam je prvenstveni cilj da ne dozvolimo da neotkriveni pacijenti, oni koji imaju eventualno simptome covid infekcije, uđu u bolnicu, objašnjava dr Uri.

Donacije

Tokom vanrednog stanja, veliki broj kompanija i pojedinaca pokazalo je humanost, tako što su u ovom periodu pomagali svoj Grad Sombor. Jedna od donacija, a koja je upućena na adrese somborske bolnice i Doma zdravlja došla je od strane fudbalera Miloša Kosanovića. On je svom rodnom Gradu Somboru donirao 9.000 evra za pomoć medicinskim ustanovama i njegovoj rodnoj Čonoplji. Za deo sredstava kupljeni su i podeljeni paketi za socijalno ugrožene Čonopljance, a nakon toga stigla je i vredna medicinska oprema za Opštu bolnicu ,,Dr Radivoj Simonović’’ i

somborski Dom zdravlja, a koja će umnogome olakšati rad zaposlenima, ne samo za vreme trajanja epidemije korona virusa, već i nakon toga.

>- Video laringoskop je deo opreme koji do sada nismo imali i koji umnogome pomaže radu anesteziologa, a aspiratori koji su deo ove donacije su takođe veoma značajni. Koriste se na svim odeljenjima, održavaju disajni put i obezbeđuju adekvatno disanje pacijentima, saznali smo od dr Sonje Vukelić Gazdić, načelnice Odeljenja anestezije i intenzivne terapije, zahvalivši se darodavcu.

Dr Emeše Uri, direktorka somborskog Doma zdravlja takođe se zahvalila na donaciji, te istakla njen značaj.

- Dom zdravlja Sombor je dobio opremu koja će nam jako puno značiti za dodatno kvalitetnije opremanje Covid ambulante. Dobili smo jedan novi EKG aparat, jedan profesionalni inhalator, beskontaktni termometar, pulsni oksimetar i aparat za merenje pritiska sa više manžetna, rekla je Uri.

Među društveno odgovornima u Somboru našao se i KC ,,Laza Kostić’’. Ovaj Kultirni centar prošle godine je pokrenuo novu manifestaciju namenjenu deci pod nazivom ,,Šareni grad’’. Novac koji je prikupljen od ulaznica utrošen je na kupovinu inhalatora Domu zdravlja, tačnije Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece, a kako najavljuju iz ove ustanove, ova praksa će biti nastavljena i ubuduće.

- Danas su se konačno stekli uslovi da mi uručimo našu donaciju, koja nije mnogo velika, ali je od srca. S obzirom na to da je inhalator kupljen novcem kojim su plaćene ulaznice za ,,Šareni grad’’, praktično naš Grad Sombor i deca deci doniraju danas ovaj koristan poklon, izjavila je Vesna Paštrović, direktorka KC ,,Laza Kostić’’

Novi inhalator umnogome će koristiti Domu zdravlja, s obzirom na sve veću prisutnost alergijskih bolesti među decom školskog uzrasta

Novo sanitetsko vozilo za Opštu bolnicu ,,Dr Radivoj Simonović’’

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ključeve 21 sanitetskog vozila sa pratećom medicinskom opremom predstavnicima zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini, među kojima je i Opšta bolnica ,,Dr Radivoj Simonović’’ u Somboru.

- Značaj ovog vozila za Opštu bolnicu Sombor je toliko veći što mi u toku godinu dana imamo preko 350, do 400 urgentnih transporta u ustanove tercijalnog nivoa, u Klinički centar Vojvodine, u Institute Sremske Kamenice, Klinički centar Srbije, a isto tako jedno 400 hladnih transporta u tercijalni nivo i u druge bolnice i u druge zdravstvene ustanove, rekao je dr Dragan Rastović, direktor bolnice i dodao da vrednost novog sanitetskog vozila iznosi oko 4.700.000 dinara, te zahvalio Pokrajinskoj vladi koja je obezbedila sredstva.

Kako saznajemo od drr Rastovića, vozilo ima osnovnu opremu, u koju spada EKG aparat, defibrilator sa kiseonikom, kardiološka stolica i nosila sa točkovima, što uglavnom zadovoljava urgentni transport, a nedavno je ova bolnica dobila i transportabilni respirator, tako da je oprema u vozilu sada kompletna.

Oprema za Centar za kontrolu dijabetesa

Dom zdravlja ,,Dr Đorđe Lazić’’ u Somboru među prvima je u Srbiji koji je pre nešto više od godinu dana, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i uz podršku Grada, pokrenuo proces uvođenja nove usluge u prevenciji i lečenju dijabetičara. S tim u vezi, u ovom gradu je otvoren Centar za prevenciju šećerne bolesti, a nova oprema, dobijena od Ministarstva zdravlja pre nekoliko dana, za Centar će značiti unapređenje rada sa pacijentima.

- To je grant koji služi za unapređenje zdravstvene zaštite i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti. Na žalost, nama je u međuvremenu iskočila i situacija sa jednom zaraznom boilešću, sa koronom, ali svi znamo da su nezarazne hronične bolesti i dalje prisutne i imaju veliki značaj kod oboljevanja našeg stanovništva, istakla je dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja.

Centar za prevenciju šećerne bolesti u Somboru olakšava rad lekarima, a pacijentima pruža sveobuhvatniju i savremeniju uslugu.

1 / 11 Foto: Sombor je otvoren

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Somborjeotvoren)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.