U GRČKOJ JE VEĆ SADA 40 STEPENI, SVE GORI! Meteorolozi kažu da i nas čeka PAKLENO LETO, EVO KADA NAM STIŽE VRUĆINA!
Kako se kalendarski budemo bližili letu, tako će rasti i temperatura, Foto: Vladimir Šporčić

vreme

U GRČKOJ JE VEĆ SADA 40 STEPENI, SVE GORI! Meteorolozi kažu da i nas čeka PAKLENO LETO, EVO KADA NAM STIŽE VRUĆINA!

Prethodna godina je bila najtoplija u Srbiji od 1951

Objavljeno:

U Grčkoj je i danas nastavljen trend izuzetno visokih temperatura koje nisu svojstvene za mesec maj.

U toj zemlji juče su izmerene rekordno visoke temperature za ovo doba godine koje su u nekim delovima dostizale 40 stepeni.

Za našu zemlju u maju i junu predviđa se toplije vreme sa srednjim maksimalnim temperaturama višim za oko 0,5 do 1,7 stepeni.

Ova godina bi, prema prognozama svetskih naučnika, mogla da bude najtoplija ikada zabeležena na planeti, a visoke temperature najverovatnije neće zaobići ni Srbiju.

Američki naučnici iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu objavili su da postoji čak 75 odsto šanse da 2020. bude najtoplija na Zemlji u istoriji merenja. Na ovo ukazuje i podatak da su prva tri meseca neke godine bila toplija samo 2016, kada je zabeležen jak uticaj fenomena El Ninjo, koji zagrevanjem Pacifika utiče na globalni temperaturni prosek.

Kako se kalendarski budemo bližili letu, tako će rasti i temperatura. Tako se za našu zemlju tokom maja i juna predviđa toplije vreme sa srednjim maksimalnim temperaturama za oko 0,5 do 1,7 stepeni iznad proseka za ovo doba godine, a već tokom jula i avgusta nas očekuje temperatura iznad 30 podeoka.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za Kurir da se može očekivati da ova godina bude svakako toplija na globalnom nivou, ali i da se to prelije i na Srbiju. - Otkad je počelo merenje temperature u prestonici 1888, primetne su oscilacije, prvo smo imali otopljenje krajem 19. veka, zatim je sledilo zahlađenje.

- Od kraja 1970. na globalnom nivou, pa je i kod nas primetan porast temperature, koja raste naročito u poslednjih desetak godina. Neko misli da je to posledica globalnog zagrevanja, dok drugi misle da najveću ulogu igraju promene na Suncu, ali nas sve zbunjuju sve češći temperaturni ekstremi. Prethodne godine su bile veoma tople, a može se očekivati i da se taj globalni trend prelije ove godine i na Srbiju - smatra Đurić.

Prethodna godina je bila najtoplija u Srbiji od 1951, to jest otkako se sistematski prati vreme, a najtoplija u Beogradu od 1888.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.