DIVLJAJU I NA BOGA NE MISLE! Na Zlatiboru uništili Titovu vilu zbog novih zgrada!
Zlatibor, Foto: Printscreen

profit je pobedio

DIVLJAJU I NA BOGA NE MISLE! Na Zlatiboru uništili Titovu vilu zbog novih zgrada!

Mnogi su postavljali pitanje da li je vredno da se zarad novih zgrada uništava kulturno dobro

Objavljeno:

Titova vila naZlatiboru, koja je nekada lepotom i istorijom krasila jednu od najatraktivnijih srpskih planina, defintivno je izgubila prvobitni smisao usled urbanističkih projekata u tom gradu i proširivanja turističkih kapaciteta.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović nije ostao imun na širenje urbanizma na čitavom Zlatiboru, a tako je i nedaleko od kulturnog dobra Titove Vile niklo nekoliko građevina u komercijalne svrhe.

Mnogi su postavljali pitanje da li je vredno da se zarad novih zgrada uništava kulturno dobro, ali profit je očigledno pobedio.

foto: Printscreen

Vila u zlatiborskom naselju Palisad pravljena je pre Drugog svetskog rata, po nekim podacima 1937. godine. Podigao ju je beogradski advokat Aleksandar Aca Pavlović (1885-1969), koji je doprineo i unapređenju zlatiborskog turizma. Njegovu vilu na Zlatiboru država je konfiskovala 1945. godine uvrstivši je u jedan od reprezentativnih objekata dodeljenih Josipu Brozu na korišćenje.

Koliko je puta Tito u njoj boravio, ne zna se. Neki kažu da nije ni svraćao, niti ijednom tu prespavao, jer mu je miliji bio boravak u obližnjem hotelu "Palisad", ali se zna da je ovo zdanje skupština sreza Titovo Užice 1967. godine dodelila na korišćenje Televiziji Beograd.

Titova vila na Zlatiboru 2012. godine je rešenjem Agencije za restituciju vraćena potomcima bivšeg vlasnika, a skoro pola veka RTS je bio korisnik tog zdanja kao naslednik Televizije Beograd.

Na tom mestu sada se gradi apartmanski kompleks i očigledno će ubuduće Titova vila, ukoliko od nje nešto ostane, služiti isključio za ekonomske svrhe i sticanje profita.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.