JEDNO MESTO U SRBIJI NIJE IMALO OBOLELE OD KORONE: Sada se desio preokret i SVI SU U PANICI
Koronavirus, ilustracija, Foto: EPA/Antonio Bat

loše vesti

JEDNO MESTO U SRBIJI NIJE IMALO OBOLELE OD KORONE: Sada se desio preokret i SVI SU U PANICI

- Preduzete su sve neophodne mere na pronalaženju svih kontakata

Objavljeno:

Opština Majdanpek je od uvođenja vanrednog stanja pa do njegovog ukidanja bila jedna od malobrojnih Opština u Srbiji u kojoj je samo jedan registrovan slučaj zaraženog lica od virusa korona, koji je nažalost preminuo.

Svi testirani od početka pandemije pa do danas čak i članovi najuže porodice i kontakti preminulog pacijenta D.A. (89) imali su negativene rezulatate briseva.

Međutim, kako je odlukom Vlade Srbije jedna od ukinutih mera bila i zabrana rada dečijih vrtića, u Majdanpeku se pre dva dana počelo sa testiranjem 27 zaposlenih radnika Ustanove za decu "Marija Munćan" u Majdanpeku koja je trebalo od ponedeljka da krene sa prijemom mališana.

Jučerašnjim rezultatima koji su stigli iz Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara situacija se drastično promenila, s obzirom na to da su tri testa bila pozitivna na korona virus. Reč je o dve vaspitačice zaposlene u vrtiću i još jednoj osobi koja se u međuvremnu javila sa kliničkom slikom i potom je na testirana na virus korona a njen rezultat se još čeka.

o je dodatno unelo strah i paniku među žitelje Majdanpeka koji je mala sredina pa je sasvim izvesno da će nadležni morati dosta da ulože napora i truda da se pronađu svi kontakti sa inficiranim osobama.

- Od 27 testiranih u dečijem obdaništu u Majdanpeku brisevi su pozitivni na COVID 19 kod dve zaposlene vaspitačice i još još jedne ženske osobe čiji smo bris u međuvremenu poslali zbog simptoma na korona virus. Ovo se desilo posle gotovo mesec dana od kada je registrovan jedan jedini slučaj korona virusa u našoj Opštini - kaže dr Dragan Fudulović.

Rezultate su dobili juče u večernjim satima i sve zaražene osobe su odmah prebačene i hospitalizovane u kovid bolnicu u Nišu

- Preduzete su sve neophodne mere na pronalaženju svih kontakata koji su odmah stavljeni u samoizolaciju uključujući i članove najužih porodica, koji će biti tesirani po preporuci epidemiologa u nedelju.Inače dva slučaja inficiranih osoba iz dečijeg vrtića bila su potpuno asimptomatske, što znači da nisu imale nikakvu kliničku sliku koja je ukazivala na prisustvo koronavirusa, međutim jedna je nedavno boravila u Knjaževcu. Ono što teši u ovom treutku što je virulencija znatno oslabljena pa se nadamo da se pandemija neće dalje širiti - kaže dr Dragan Fudulović, direktor Doma zdravlja "Dr Veroljub Cakić" u Majdanpeku.

Inače, tokom jučerašnjeg dana testirano je deset pacijenata, slanje briseva na anlizu nastaviće se i narednih dana a prema rečima Fudulovića od 29 pristiglih rezultata osim dva pozitivna svi ostali su negativni . Od početka pandemije do danas ukupno je testirano na koronavirus u Opštini Majdanpek 156 lica, troje je je pozitivno, 127 je negativnih. Trenutno se rezultati očekuju za 25 potencijalno zaraženih građana. Nakon pristizanja rezultata testiranja u Ustanovi za decu, sve

Javne ustanove u gradu krenule su sa pojačanim merama prevencije i dezinfekcijom svih prostorija kako Majdanpek ne bi postao novo potencijalno arište korona virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.