Zabranjeni: Ove filmove niste mogli da gledate u Titovoj Jugoslaviji! (FOTO) (VIDEO)

tako je bilo za vreme broza

Zabranjeni: Ove filmove niste mogli da gledate u Titovoj Jugoslaviji! (FOTO) (VIDEO)

Radi se o filmovima "Ratniče voljno!", "20 godina - parada" i "Osmeh 61"
Objavljeno:

Iako je Josip Broz Titio voleo filmove i često išao po festivalima, neki filmovi su bili zabranjeni u SFRJ. Ono što je zanimljivo jeste da se ne zna da li ih je zabranio Tito ili je neko blizak vlasti ukazao na njih pa su zabranjeni.

U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske održana je projekcija tri filma koji su bili zabranjeni. Radi se o filmovima "Ratniče voljno!", "20 godina - parada" i "Osmeh 61".
Ova tri filma su dokumentarni filmovimi koji daju kritički osvrt na tadašnju vlast i šaljivo je komentarišu. Zanimljivo je da je film "Ratniče voljno!" 1966. godine dobio Oktobarsku nagradu, a nakon toga je bio zabranjen, dok je "20 godina - parada" imao oznaku 3 što znači da je trebao da bude spaljen.
Film "Osmeh 61" prikazuje radnu akciju, gradnja pruge Bratstvo jedinstvo Skoplje, a sporna scena su ljudi koji zubima dižu zastave. Svi ovi filmovi su bili prikazani u nekom momentu ali se nisu mogli pogledati pre devedesetih godina, a nije poznato ni da li ih Josip Broz odlgedao. Prilog televizije N1 na ovu temu pogledajte OVDE. (Espreso.co.rs/Izvor: N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.