RUSI NE ODUSTAJU OD TESLINOG TORNJA: Još korak do početka izgradnje kompleksa na mističnoj srpskoj planini
Nikola Tesla, Foto: Espreso

misterija

RUSI NE ODUSTAJU OD TESLINOG TORNJA: Još korak do početka izgradnje kompleksa na mističnoj srpskoj planini

Dobijena sva zakonska odobrenja

Objavljeno:

Izgradnja Teslinog tornja na planini Rtanj sve je bliža početku realizacije.

Taj projekat obavijen je velom misterije, a najavljivan je od sredine ove decenije. Radi se u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju koji ima više od 180 patenata na bazi otkrića čuvenog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle.

Pored tornja je planirana i izgradnja Teslinog naselja, kompleksa koji će podrazumevati reprodukciju Tesline rodne kuće, gradnju crkve, modernog hotela Smiljan sa hologramom Nikole Tesle i istraživačkog centra, a sa ciljem da Rtanj postane turistički centar i stecište naučnika iz celog sveta.

Ceo kompleks sa Teslinim tornjem gradiće se na zemljištu površine pet hektara.

Veliki građevinski poduhvat, čiji je akter i Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, krajem novembru prošle godine je bio u fazi projektovanja, a plan je bio da izgradnja počne na proleće.

Osnivač Međunarodnog centru za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, Milka Kresoja, tvrdi da se od projekta nije odustalo.

- Projekat gradnje Teslinog tornja sa Teslinim naseljem je usvojen, stavljen u plan detaljne regulacije i prošao je urbanistički plan sa idejnim projektom - kaže Kresoja.

Ističe da gradnju više niko ne može da zaustavi jer su dobijena sva zakonska odobrenja. Sada se, kaže Kresoja, ulazi u u fazu inženjerskog projektovanja.

- Ostaje da vidimo da li će biti primedbi na taj projekat. To je duga procedura. Ovo niko nikad nije ni pokušao da gradi i ne znamo ni mi kako će to do kraja izgledati - ističe Kresoja.

Na pitanje o detaljima investicije i početku gradnje nije želela da da odgovor.

- U ovoj fazi projekta u interesu nam je da izbegnemo spekulacije kako "Rusi grade Teslin toranj u Srbiji kao najnovije oružje". Ne želimo takve zloupotrebe - rekla je Kresoja.

Ona je inače ranije izjavila da bi izgradnja Teslinog tornja omogućila bežični prenos električne energije, a to je bio san srpskog naučnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.