Mihajlović: Krenuo međugradski prevoz sa 3.500 AUTOBUSA, pravila u njima su JASNA
Zahvalila je zaposlenima u Lasti, Foto: BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/DS

USKORO U PUNOM KAPACITETU

Mihajlović: Krenuo međugradski prevoz sa 3.500 AUTOBUSA, pravila u njima su JASNA

Zahvalila je zaposlenima u Lasti

Objavljeno:

Međugradski prevoz u Srbiji krenuo je danas, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će na putevima biti 3.500 autobusa na teteritoriji cele zemlje, kao i da će za nekoliko dana međugradski saobraćaj biti u punom kapacitetu.

"Počinjemo ponovo s putničkim saobraćajem, kako sa autobuskim, tako i sa železničkim. Od danas, 3.500 autobusa na teritoriji Srbije prevozi građane i građanke i 73 voza od jutros prevozi putnike. Korak po korak se vraćamo u normalno stanje, uz sve mere bezbednosti koje moraju da postoje i sada, kao i u vremenu ispred nas", rekla je Mihajlovićeva tokom obilaska pogona Laste u Beogradu, koja je danas startovala sa svojih 650 autobusa.

Ministarka je naglasila da se u autobuse i vozove neće moći ući bez zaštitnih maski i rukavica, da su sva mesta u autobusima obležena, gde može a gde ne može da se sedi, kao i to na koja se vrata ulazi i izlazi. Tu će biti i ljudi koji će to kontrolisati i pomoći građanima da čuvaju sebe i druge, dodala je Mihajlovićeva.

Kaže da je drumski saobraćaj pretrpeo ogromne gubitke koji će se do kraja godine meriti sa skoro pola milijarde evra i dodaje da pre svega misli na putnički saobraćaj. Taj vid saobraćaja je pokazao da može da učini sve i da predstavlja važan uslov za funkcionisanje države, napomenula je Mihajlović.

Zahvalila je zaposlenima u Lasti koji su sve vreme tokom epidemije radili i prevozili lekarsko i drugo osoblje, pacijente, kao i građane sa aerodroma.

foto: Stock

"Pomogli su i ljudima da rade i u vreme epidemije i zato želim da zahvalim radnicima Laste, kao i svim koji su radili bez obzira na strah i probleme", poručila je Zorana Mihajlović.

to se tiče avionskog saobraćaja, ministarka ističe da je Srbija spremna, kao i da bi beogradski i niški aerodrom i Er Srbija već danas mogli da počnu da rade, ali da to ne zavisi samo od nas već od dogovora sa evropskim državama. Dodaje da danas nema nijedne redovne aviolinije u Evropi, kao i da se očekuje da do kraja maja te stvari budu normalizovane i da granice budu otvorene i ponovo uspostavljen aviosaobraćaj.

Kako sada stoje stvari, za putovanje će biti potrebno uverenje da putnik nema virus korona ne starije od 72 sata, a dodatni uslovi biće tek dogovoreni na evropskom nivou. Ona očekuje da bi otvaranje aviosaobraćaja moglo da počne u periodu između 15. i 18. maja.

Mihajlovićeva dodaje da danas da drumski i železnički saobraćaj ne može odmah da krene u punom kapacitetu, zbog potražnje i policijskog časa.

"Mi se nadamo da u narednih desetak dana, kada bude ukinuto i vanredno stanje, da će doći do potpune normalizacije putničkog saobraćaja", rekla je ona i dodala da očekuje da će već krajem nedelje putnike prevoziti više od 100 vozova od ukupno 260 vozova.

foto: Vladimir Sporčić

Direktor Laste Vladan Sekulić je istakao da su i tokom epidemije uspeli da održe nivo saobraćaja i prevozili zdravstvene radnike na teritoriji cele zemlje. Sekulić kaže da će pratiti situaciju i po otvaranju granica i da će imati kapacitete da prevezu sve putnike do željenih destinacija.

"Sa početkom međugradskog saobraćaja, u svima našim poslovnicama uz kupovinu karte delićemo i maske i na taj način podizati svest ljudi".

Sekulić kaže da su jutros Lastini autobusi bili jedini na beogradskoj autobuskoj stanici, tako da druga transportna preduzeća verovatno još ove nedelje očekuju da vide kakva će biti situacija sa putnicima.

"Očekujemo da će međugradski saobraćaj tokom letnjeg perioda na teritoriji cele Srbije biti dobar. Možemo iskoristiti ovaj period da obidjemo celu Srbiju, a Lasta će imati dovoljno kapaciteta da preveze sve putnike", poručio je Sekulić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.