JAKA PORUKA ZAŠTITNIKA GRAĐANA povodom dana slobode medija
Pašalić kao pravi zaštitnik, Foto: Fonet

živela sloboda!

JAKA PORUKA ZAŠTITNIKA GRAĐANA povodom dana slobode medija

Zoran Pašalić se oglasio povodom 3. maja kada se obeležava bitan dan za sferu medija

Objavljeno: 15:01h

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas nadležne organe ali i celo društvo da poštuju zakon i slobodu medija, jer, kako je naveo, novinarstvo je suviše ozbiljna i za građane značajna delatnost.

On je u saopštenju koje dostavio medijima povodonm 3. maja, Svetskog dana slobode medija podsetio da godinama unazad ukazuje na razne pritiske kojima su novinari izloženi u svom poslu, počev od teškog materijalnog položaja i nepovoljnih radnih ugovora do učestalih verbalnih i fizičkih napada, diskriminacije i diskreditovanja, pretnji i ugrožavanja njihove bezbednosti.

Pašalić je podsetio da su samo u poslednjih mesec i po dana otkad traje vanredno stanje u državi mediji bili izloženi dodatnim pritiscima.

"U vreme kada se novinari svakodnevno pozivaju da objektivno i pravovremeno izveštavaju u vezi sa koronavirusom oni rade u posebno otežanim okolnostima, kao što su otežan pristup informacijama, izloženost vređanju, seksističkim i diskriminatornim napadima na društvenim mrežama, ali i straha od mogućih posledica za napisanu reč", naveo je Zaštitnik građana.

On je pozvao sve aktere u javnom prostoru da omoguće nesmetan rad novinarima, bez diskriminacije i etiketiranja, bez govora mržnje i zastrašivanja i dodaje da je sloboda medija jedna od ključnih stubova svakog demokratskog društva, koje se ne sme se ugroziti, niti ograničavati.

"Bez regulisanog statusa i adekvatnih zarada nema slobodnog novinarstva i ova delatnost se, uz sve pohvale, ne može prepustiti entuzijastima, jer je isuviše ozbiljna i za građane značajna", naglasio je Pašalić te dodao da ne očekuje ništa manje od nadležnih organa, kao ni od celog društva u Srbiji, a to je da poštuju zakon, da poštuju slobodu medija.

"Takođe očekujem da će svim medijima, kako onima sa nacionalnom pokrivenošću, tako i lokalnim, biti pođednako omogućen pristup informacijama koje su važne za pravovremeno i istinito informisanje građana o svim temama koji su od javnog značaja", poručio je Pašalić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.