OVI MOMCI SU BUDUĆNOST SRBIJE: Mladi su, pametni su i imaju nešto drugi nemaju
Ovo je jedinstven robot ove vrste u celom svetu, i izumeo ga je srpski genije, Foto: Printscreen

lepa priča

OVI MOMCI SU BUDUĆNOST SRBIJE: Mladi su, pametni su i imaju nešto drugi nemaju

Za vreme eksperimenta, biljke koje su zasađene sa kapsulama su porasle i do 4 puta više nego one bez kapsula

Objavljeno:

Iako je Srbija mala zemlja po veličini, u njoj živi mnogo mladih umova koji se trude da učine svet boljim mestom za život. Iako svi u svetu znaju da smo zemlja sportista, malo se zna o našim genijalnim izumiteljima današnjice. I to ćemo upravo pokušati da promenimo.

Nikola Tepić

Sa svojih 19 godina, već je uspeo da kuću okiti sa 40 medalja iz raznih oblasti poput matematike, fizike, geografije, čak i plesa, a pre četiri godine dobio je i prestižno priznanje – Svetosavsku nagradu. Ali razlog zbog kojeg se ovaj mladi pronalazač našao na našoj listi top srpskih izumitelja je njegov revolucionarni pronalazak – polako-rastvarajuće đubrivo iz kapsulirane uree.

foto: Printscreen

Obično đubrivo koje se rastvara u vodi to učini u prvh 20 sekundi, i biljke iskoriste samo mali deo toga, dok ostatak prodire sve do podzemnih voda. Nikola je izumeo sporo-rastvarajuće đubrivo koje polako ispušta male količine uree, što biljke odmah iskoriste. Kapsule umesto 20 sekundi mogu da traju i do 120 sati.

Za vreme eksperimenta, biljke koje su zasađene sa kapsulama su porasle i do 4 puta više nego one bez kapsula, čineći ovaj patent visoko primenjiv u poljoprivredi, i apsolutno prirodnim. Biljke zasađene sa kapsulama zahtevajumanje zalivanja, te doprinose uštedi vode.

Manje zagađenja, efikasnije đubrenje – Nikola samo nastavi tako!

Nikola Cvejin

Sada ćemo upoznati još jednog, ali svakako jedinstvenog Nikolu. Nikola Cvejin je mladi student iz Žablja koji je već patentirao 5 svojih izuma, i za koje je dobio brojne pohvale i nagrade- njegov poslednji izum može postati veliki hit u srpskoj poljoprivredi.

foto: Printscreen

Nikola je izumeo robota za zaprašivanje useva na daljinsku kontrolu. Sa ovim izumom, srpski farmeri ne moraju da udišu i da budu izloženi opasnim hemikalijama.

Problem je što maske za lice pružaju ekikasnu zaštitu do jednog sata, dok zaprašivanje olako može da potraje mnogo više.

To je jedan od glavnih razloga zašto ovaj izum može dovesti do revolucije u zaprašivanju useva i zaštiti farmera.

Ovo je jedinstven robot ove vrste u celom svetu, i izumeo ga je srpski genije.

Stefan Velja

Stefan Velja (26) je mladi pronalazač koji je izumeo patent koji spašava živote, a sve to i pre nego što će se upisati na fakultet. Izumeo je stent koji hvata i razbija trombove – krvne ugruške.

foto: Printscreen

Ideja je jednostavna u teoriji – potrebno je ubaciti stent i pričvrstiti ga za krvni sud, i ukoliko naiđe krvni ugrušak, on ga razloži. Jednostavno, efektivno, a spašava živote. Njegov izum je osvojio zlatnu medalju na internacionalnom Eureka takmičenju u Briselu 2014., i nagrađen je Ordenom prvog reda Kraljevine Belgije, dobivši zvanje viteza, kao i zlatnu plaketu moskovskog Instituta za inovacije.

S obzirom da mu je otac imao problema sa krvnim ugruškom, to mu je dalo ideju i polet da učini nešto po tom pitanju. Stefan je vrlo skroman student koji samo želi da se njegov izum koristi u medicini i da jednog dana spašava živote. I mi apsolutno pozdravljamo tu ideju, i ne želimo ništa više nego da je vidimo i u praksi.

Miloš Radović

Sada prelazimo na još jednog vršnjaka koji želi da promeni kako stvari stoje u medicini. Miloš Radović, mladi pronalazač iz Kragujevca je 22-ogodišnjak koji radi na „pametnoj“ ruci – pristupačnom pronalasku osetljivom na dodir prilagođenom invalidima.

foto: Printscreen

On je želo da ostane u Srbiji i da nastavi rad na svojim projektima, i čak je i odbio prestižnu stipendiju od „Bosch“ kompanije za studiranje u inostranstvu.

Cilj mu je da njegov izum bude finansijski pristupačan za ljude sa Balkana jer su alternative mnogo skuplje i često izvan kupovne moći stanovništva.

Zanimljiva činjenica: prošle godine Miloša su pozvali iz fabrike automobila „Fiat“ da pogleda pokvarenog robota na proizvodnoj traci – i on ga je uspešno popravio!

To sve govori o nivou genija i strasti za pronalaske.

Goran Sajdl

Goran Sajdl, mladi izumitelj iz Novog Sada je napravio vrlo koristan patent koji je poprilično praktičan u današnje vreme.

foto: Printscreen

Naime, Goran je izumeo CycleCharge, generator – dinamo, koji koristi kinetičku energiju vašeg bicikla i pretvara je u struju kojom možete puniti vaš telefon ili bilo šta drugo što koristi USB priključak.

Sve što je potrebno jeste da se krećete brzinom od 5 kilometara na čas ili brže, i dinamo će uraditi svoje. A čak ništa ni ne morate da radite kad idete nizbrdo jer zakoni fizike svakako rade za vas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Serbia.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.