OD KORONA VIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 5 OSOBA - UKUPNO 173! Broj novozaraženih 227!
Konferencija za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, Foto: Printscreen/RTS

NOVI PRESEK

OD KORONA VIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 5 OSOBA - UKUPNO 173! Broj novozaraženih 227!

Konferencija za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa

Objavljeno: 15:41h

U Republici Srbiji je do 15 časova 29. aprila 2020. godine registrovano ukupno 8724 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5579 osoba od kojih je 227 pozitivno, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

- Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 78.942 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovano je 2470 pacijenata, dok je na respiratoru 78 osoba. Sa respiratora je skinuto 39 osoba.

U poslednja 24 časa preminula su 3 muškarca i dve žene.

Smrtnost iznosi 1,98, dok je zaraženost trenutno ispod 4%.

Ukupan broj izlečenh je 1.292.

foto: Printscreen/RTS

Socijalne ustanove

U socijalnim ustanovama, uključujući domove za stare, korona virus je potvrđen kod 570 korisnika i 131 zaposlenog, saopštila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Prisustvo kovida19 je potvrđeno u 33 ustanove, rekla je Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Takođe, ukupno su izlečena 92 korisnika socijalnih ustanova i 41 radnik.

Situacija se smiruje

Odgovarajući na pitanja novinara, dr Predrag Kon kaže da podaci pokazuju da se situacija smiruje, ali da oprez mora da postoji, jer se pojavljuju tzv. "džepovi", gde virus nalazi način da preživi.

- Trenutno u velikim gradovima imamo manje pozitivnih nego po manjim mestima, što je epidemiološki jako dobro, jer je tamo mala verovatnoća kontakata - kaže dr Kon.

Ovo znači, kako dodaje, da je virus "malo ostao u cirkulaciji". Kada je reč o stanju u Surdulici, kaže da je tamo 39 obolelih, da se svaki pojedinačan slučaj zbrinjava, i da se vodi računa da se aktivnost virusa ne poveća.

Kada je reč o ublažavanju mera za Prvi maj, dr Kon kaže da je stav struke čvrstm odnosno da je potrebno ostati na oštrim merama jo ovaj put.

- Već večeras ćemo imati još jedno savetovanje, pa će se sutra razmatrati opet na Kriznom štabu. Rezultati jesu pozitivni, ali je ovo je trenutak kada možemo da "zabrljamo" - ističe dr Kon.

foto: TV PINK PRINTSCREEN

Podvlači da zabrana kontakta mora postojati i ubuduće i da moramo štititi starije.

- Mora nam ostati u svesti da moramo da štitimo starije od 65 godina. Dakle, međanje i kontakti treba da nam budu zabranjeni u glavi - kaže dr Kon.

Stanje u gradovima širom Srbije

Najviše zaraženih korona virusom je u Beogradu 2.122 ljudi, što je 27,38 odsto od ukupnog broja zaraženih, i u Nišu 1.189 ljudi ili 15,34 odsto, rekla je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ostali gradovi koji imaju više od 100 potvrđenih slučajeva su: Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor, Prokuplje, Smederevo i Novi Sad.

U tim gradovima je udeo zaraženih u rasponu od jedan do dva odsto, dodala je Kisić Tepavčević.

Kaže da je virus potvrđen u gotovo svim gradovima naše zemlje, ali da se radi o manjem broju slučajeva i sporadičnom oboljevanju.

Gde su hospitalizovani oboleli od virusa korona

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je danas da je hospitallizovano je 2.470 pacijenata obolelih od virusa korona, od kojih je 78 na respiratoru.

U KBC "Dr Dragiša Mišović" hospitalizovano je 209, a u tu ustanovu je smešteno 44 dece, 26 majki, pet beba, devet porodilja i četiri trudnice.

U KBC "Zemun" je 210, a u KBC "Zvezdara" isto 210.

Na Infektivnoj klinici KCS smešteno je 54 ljudi, u staroj zgradi niškog Kliničkog centra 132, a u novoj 178 pacijenata.

U KC Vojvodine smešteno je 59 pacijenata, u KC Kragujevac njih 67.

Na Pulmološkoj klinici KCS nalazi se 81 pacijent , u Opštoj bolnici Pančevo 92, u leskovačkoj bolnici 116, u VMC "Karaburma" 37 i na Institutu Banjica 160.

Takođe, na Beogradskom sajmu je 154, u Domu studenata u Nišu 164, a na Novosadskom sajmu je 56.

U Srednjoj medicinskoj školi "Dva heroja" u Novom Pazaru 47, U Hali sportova u Kruševcu smešteno je 47, a u u čačanskoj Plavoj hali 15.

U banji Junaković nalazi 44 osobe, u banji Selters u Mladenovcu 25, u Banji Koviljači 26, u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj banji 30, u Niškoj banji 118 i u Sokobanji 139 ljudi.

foto: RTV Pink printscreen

Koronavirus se prenosi kapljično, preko sluzokože nosa i oka, prenos preko vode i hrane nije potvrđen

Govoreći o putevima prenosa virusa, dr Kisić kaže da je moguće preneti ga svežim kontaktom, preko kontaminiranih predmeta, dok preko hrane i vode nisu potvrđeni.

- Ovo nam otvara put koji su mogući načini prevencije, koje su nam jedino oružje u borbi protiv koronavirusa - kaže dr Kisić. Ističe da svaki boravak u zatvorenom prostoru sa mnogo može sa sobom nositi visoki rizik.

Stoga je, objašnjava, nošenje maske obavezno u zatvorenim prostorijama.

- Pretpostavljam da smo već korigovali svoja ponašanja i svako treba da bude svestan i samoproceni rizik odlaska na određena mesta. Kada je reč o klimatizaciji, ona može da favorizuje kapljični put infekcije - kaže dr Kisić Tepavčević, objašnjavajući zašto će klima biti zabranjena u vozilima gradskog prevoza.

Ističe i da su preporuke da se uvek boravi više na otvorenom, da se drži bezbedna distanca i da svako od nas napravi svoja pravila i način ponašanja kako bi sprečio zarazu - kaže dr Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.