ISPLIVALA ISTINA O 5G MREŽI I UTICAJU NA ZDRAVLJE LJUDI: Šok saznanje, da li je ovo potvrda svega što smo mislili?
Da li je 5G mreža zaista toliko opasna?, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA, Ilustracija

5g mreža

ISPLIVALA ISTINA O 5G MREŽI I UTICAJU NA ZDRAVLJE LJUDI: Šok saznanje, da li je ovo potvrda svega što smo mislili?

Jedno je sigurno, 5G je skupi projekat bez koga nema razvoja privrede.

Objavljeno:

Sa širenjem epidemije koronavirusa, pojavile su se i brojne teorije šta ga je izazvalo. U jednoj od njih tvrdi se da je 5G telekomunkaciona mreža gorivo za širenje pandemije. Kažu da je Vuhan prvi grad u kome je 5G sistem počeo da radi na sve tri frekvencije.

Poznavaoci prilika tvrde da je reč o teoriji zavere.

Ministar telekomunikacija, Rasim Ljajić kaže da je svaka kriza pogodno tle za razne teroije zavere, kao i da nema dokaza o povezanosti 5G mreže i njegove štetnosti po zdravlje ljudi.

Jedno je sigurno, 5G je skupi projekat bez koga nema razvoja privrede.

- Čitav svet ide napred, industrijske revolucije nema bez 5G mreže, ne mogu da shvatim da ljude koji sad govore o štetonosti 5G mreže, koja je sasvim sigurno manje štetna nego 2G, 3G...Ovo je klasična teorija zavera, u čitavom svetu se to dešava. U Srbiji već postoje bazne stanice za 5G mrežu, i one su u eksperimetalnoj fazi.

- Jedan telekomunikacioni operater je pustio dve takve stanice, drugi jednu, još je to u eksperimentalnoj fazi puštanja, da vidimo kako će to da funkcioniše - rekao je ministar Ljajić.

Javnost je iznenadila pojava na nebu, za koje stručnjaci kažu da su sateliti, a neki od njih će služiti za brzi i širokopojasni internet, koji će služiti zemljama za slabijom telekomunikacionom strukturom.

- Psix koja je osnovala program i idejno i novčano realizovala je program koji se zove "space link", to je projekat lansiranja 42.000 veštačkih satelita, do sad je lansirano 420, najveći broj lansiranih satelita bio je 22. aprila - rekla je Natasa Stanić iz astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Veza koja je napravljena, a tiče se štetnosti 5G mreže i satelita, opet je teorija zavere, tvrdi ministar Ljajić.

- Naravno da nema nikakve veze, ali koristi se svaka prilika da se dođe u javnost da se komentarišu stvari koje nemaju nikakve logike, čak mislim da su jako štetne.

IZ SZO apeluju da ne postoje validni podaci da 5g mreža ima uticaj na zdravlje ljudi. Stručnjaci tvrde da ne treba nagađati, već treba pomno pratiti podatke koje objavljuje upravo SZO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.