DA SMO URADILI JEDNU STVAR, PLATILI BISMO STRAŠNU CENU: Srđa Janković objasnio naciji o čemu je ovde reč
Srđa Janković, Foto: Printscreen

JASAN JE

DA SMO URADILI JEDNU STVAR, PLATILI BISMO STRAŠNU CENU: Srđa Janković objasnio naciji o čemu je ovde reč

Dosta toga je specifično za ovaj virus, tako da je potreban čitav niz faktora za njegov opstanak u spoljašnjoj sredini

Objavljeno: 16:17h

Na putu smo da dobijemo prvu rundu u borbi sa virusom kovid19, ako se uspešno bude sprovelo ublažavanje mera, rekao je danas imunolog Srđa Janković.

"Još je nismo dobili i ne treba da se opustimo, ako bude uspešno privedeno kraju postepeno ublažavanje mera, onda će se završiti u našu korist", rekao je Janković.

Što se tiče prirodnog uspostavljanja imuniteta, to je zavaršni proces svake epidemije, ali nama nije bio cilj da to ubrzamo, jer bi platili strahovit danak u ljudskim životima, već nam je cilj bio da ga usporimo, rekao je on.

Upitan da li je moguće da virus sam nestane, on je rekao da postoji mogućnosti da virus postane sezonski patogen, zatim da prirodno nestane, ali da ta mogućnost nije velika.

Dodaje da je treća mogućnost da nauka i tehnologija dođu do delotvorne i bezbedne vackine, ali da je za to potrebno vreme.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla po pitanju vremenskih uslova da smo svedoci da se taj virus održava i prenosi i u uslovima visokih temperatura.

Takođe, istraživanja su pokazala da je potrebna veća temperatura od 25 stepeni, ali uz vlažnost vazduha od 20 odsto kao i da je značajan UV faktor.

Dosta toga je specifično za ovaj virus, tako da je potreban čitav niz faktora za njegov opstanak u spoljašnjoj sredini.

Ona je rekla i da je sasvim sigurno da se za vreme letnjih meseci smanjuje mogućnost kapljičnog prenosa jer virus brže pada na tlo i manje je virus prisutan na nivou respiratornih puteva, a i više vremena provodimo napolju i veće je provetravanje prostorija.

Ipak, ako virus uđe u osetljiv organizam temperatura nema uticaj, dodala je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.