REGISTROVAN I PRVI OSUĐENIK U SRBIJI ZARAŽEN KORONOM: Ovo su svi detalji
ilustracija, Foto: Milica Božinović

virus stigao i u zabelu

REGISTROVAN I PRVI OSUĐENIK U SRBIJI ZARAŽEN KORONOM: Ovo su svi detalji

Rezultati testiranja na ovaj virus stigli su danas

Objavljeno: 14:20h

Jedan osuđenik iz poluotvorenog odeljenja u požarevačkog zatvora "Zabela", takozvani slobodnjak, pozitivan je na Covid 19, rečeno je danas Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Njegovi rezultati testiranja na ovaj virus stigli su danas i on je prvo osuđeno (ili pritvoreno) lice kome je potvrđen virus.

Ovaj osuđenik je testiran nakon što se požalio upravi zatvora na simptome, i odmah je, već duže vreme, izolovan od drugih zatvorenika i smešten je u bolnicu.

Takođe, testirani su i svi ostali koji su sa njim bili u neposrednom kontaktu i izolovani su od drugih osuđenika iz predostrožnosti, napominju u Upravi.

Zaraženi osuđenik je bio radno angažovan na poslovima čišćenja i redovno je nosio zaštitnu masku i rukavice, napominju u Upravi.

Slobodnjacima su inače još 11. marta suspendovane sve beneficije za izlaske iz zatvora, a svima (i osuđenima i pritvorenima) su zabranjene posete od 30. marta.

Uprava podseća da je još pre proglašenja vanrednog stanja preduzela niz preventivnih mera kako bi se sprečio unos virusa u penalne ustanove.

Potvrdili su da je od korona virusa oboleo samo jedan stražar Okružnog zatvora u Leskovcu.

Inače svi novi pritvorenici koji se dovode u zabodske ustanove, moraju da provedu u izolaciji 15 dana, ne mešajući se sa ostalima u blokovima.

Kada su u pitanju osuđena lica na izdržavanju kazne zatvora njima su takođe, u okviru mera za sprečavanje širenja korona virusa, zabranjene sve posete, dok pritvorenike mogu da posećuju samo njihovi advokati-branioci i to samo nedelju dana pred zakazano suđenje radi pripreme odbrane.

Takođe, onima koji kazne izdržavaju u otvorenim ili poluotvorenim odeljenjima - blažim zatvorskim tretmanom, privremeno su odloženi izlasci na slobone dane i posete porodicama na šta bi inače imali pravo.

Što se tiče mera preduzetih u odnosu na zaposlene, Uprava napominje da se svima koji dolaze u smenu na ulasku u zgradu beskontaktnim toplomerom meri telesna temperatura, a u slučaju da je ona povišena oni se odmah vraćaju kući, uz obavezu da se jave lekaru.

Zatvori imaju dovoljno dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski i rukavica, a dezinfekcija svih prostorija obavlja se više puta u toku dana, navode u Upravi podsećaju da su preduzete i sve druge mere pojačane higijene u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.