ARNO GUJON POSLAO VAŽNU PORUKU NA GODIŠNJICU BOMBARDOVANJA RTS: Setio se jednog vrlo tužnog susreta
Arno Gujon, Foto: Printscreen

VAŽNO JE

ARNO GUJON POSLAO VAŽNU PORUKU NA GODIŠNJICU BOMBARDOVANJA RTS: Setio se jednog vrlo tužnog susreta

Ove godine, zbog korona virusa, u Srbiji se neće obeležavati godišnjica

Objavljeno:

Tačno u dva sata i šest minuta navršila se 21 godina od ubistva šesnaestoro radnika Radio-televizije Srbije u NATO bombardovanju zgrade u Aberdarevoj ulici.

Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Ove godine, zbog korona virusa, u Srbiji se neće obeležavati godišnjica ove užasne tragedije na način na koji je i do sada.

Svoj stav o tome na mrežama je napisao i poznati humanitarac Arno Gujon, koji se prisetio svog prošlogodišnjeg susreta sa porodicama žrtava.

On je napisao sledeće:

- Noćas se navršava 21 godina od bombardovanja RTS-a u kome je poginulo 16 radnika ove medijske kuće. Nažalost, ove godine zbog zabrane okupljanja neću moći prisustvovati obeležavanju godišnjice ali nikad neću zaboraviti prošlogodišnji skup, kada sam zajedno sa porodicama žrtava prisustvovao svečanoj komemoraciji organizovanoj ispred srušene zgrade RTS-a u Aberdarevoj. Bilo je potresno slušati kratke govore, pune emocija i anegdota, koje je 16 novinara RTS-a izgovorilo u čast svojih 16 poginulih kolega. Svakome su suze lile niz obraze i čak ni snažan vetar koji je duvao cele večeri nije mogao da ih osuši... Svakome je u glavi, dok smo gledali snimak tog kobnog 23. aprila 1999., odjekivalo večno pitanje koje stoji na spomeniku na Tašmajdanu: "Zašto?". Zašto je jedna medijska kuća postala vojni cilj? Kad je to već i postala, zašto nije evakuisana? Zašto neki misle da tako što ubijamo civile i nedužne ljude time činimo humanitarno delo? Zašto niko nije odgovarao do sada?

- Posle paljenja sveća, prišao sam Miroslavu Mediću, bratu ubijenog Siniše Medića čije telo nikada nije pronađeno, da mu iskažem svoju solidarnost i poštovanje, ali me je on preduhitrio. Pre nego što sam mogao da izustim bilo šta rekao mi je "Znam... Hvala ti". Danas će u ime porodica ubijenih radnika i svih nas koji smo i ove godine želeli da upalimo sveću ispred spomenika "Zašto", to učiniti upravo on. I ja mu danas poručujem "Miroslave, hvala i tebi".

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.