MURAL POKOJNOG DOKTORA LAZIĆA OSVANUO U SRBIJI: Pogledajte koliko je ovo moćno! (FOTO)
ilustracija, Foto: Printscreen

nepravda ispravljena

MURAL POKOJNOG DOKTORA LAZIĆA OSVANUO U SRBIJI: Pogledajte koliko je ovo moćno! (FOTO)

Gest koji je za svaku pohvalu

Objavljeno:

U Inđiji je juče osvanuo mural sa likom doktora Miodraga Lazića koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa i čija je životna priča, a posebno poslednji profesionalni gest kada nije želeo da odustane od borbe protiv epidemije, potresao ne samo Srbiju, nego i region.

Na inicijativu pokreta GrađanIN, prikupljeni su neophodni materijali i sredstva, a lokalni umetnik Dejan Ivanović naslikao je mural sa likom doktora Lazića.

Strahinja Jovanović iz pokreta GrađanIN kaže za Nedeljnik.rs da su muralom želeli da isprave nepravdu po kojoj doktor Lazić nije bio dovoljno prepoznatljiv izvan Niša jer takvi ljudi, prema njegovim rečima, treba da posluže kao primer svima kako se voli zajednica i kako svako od nas može da doprinese tome da svet bude bolji.

“Svaka kriza na površinu izbaci heroje koji žive među nama, a takvih je mnogo. Usuđujem se da kažem da je sramota što se za doktora Lazu nije znalo toliko van Niša i tog okruga. Nadam se da će mural podstaći sve ljude da drugačije gledaju na neke stvari i da konačno krenemo da vrednujemo prave stvari”, kaže Strahinja Jovanović.

ХЕРОЈИ ЖИВЕ ВЕЧНО ??

Објава коју дели ГрађанИН (@gradjanin2020) дана

Oslikavanje murala trajalo je osam sati, od 9 ujutru do 5 popodne. Petoro mladih ljudi bilo je zaduženo za nabavku materijala, uz fotografa i snimatelja koji su pratili oslikavanje murala. U akciji je učestvovalo oko 20 ljudi.

Doktor Miodrag Lazić je rođen u Zemunu 1955. godine, a specijalizaciju iz hirurgije završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u svojoj 30. godini i postao jedan od najmlađih hirurga u Srbiji.

Nakon godinu dana rada u Vojnoj bolnici u Nišu, prešao je na Hiruršku kliniku Kliničkog centra gde je proveo radni vek.

Kada je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije, bio je kao hirurg dobrovoljac četiri godine u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao jedini hirurg na tom području. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Napisao je “Dnevnik ratnog hirurga” potresno je svedočanstvo o ratu i dramatičnom spasavanju ljudskih života.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.