BEZ ZAŠTITE, NA KALIŠU ILI U KOLIMA, S VIŠE PARTNERA: Ovako je izgledao seksualni život tinejdžera u Jugoslaviji
Najčešće se počinje negde oko 15. godine, ali opšte mišljenje je da treba početi kad čovek sazri i oseti potrebu, Foto: Printscreen

espresopedija

BEZ ZAŠTITE, NA KALIŠU ILI U KOLIMA, S VIŠE PARTNERA: Ovako je izgledao seksualni život tinejdžera u Jugoslaviji

Oni koji imaju stariju sestru ili brata imali su više šanse da otvoreno pričaju o tome

Objavljeno:

Nekada popularni časopis za mlade "Zdravo" davne 1981. godine bavio seskualnim životom mladih u tadašnjoj Jugoslaviji i na tu temu objavio tekst u kojem je sproveo neku vrstu ankete sa mladima koji su prilično otvoreno pričali o svojim iskustvima iz tog domena.

Evo kako je to izgledalo:

Malo smo zašli u intimni svet beogradskih tinejdžera, učenika I ekonomske škole "Vladimir Perić Valter". Najpre su se snebivali zbog naše želje da otvoreno govore o "onim stvarima", ali je slobodnjački duh prevladao. Može se čak reći da su pokazali neskriveno zadovoljstvo što otvoreno govore o seksu. Mogli su da nam se pohvale i svojim iskustvom. Izgleda da je seks pre braka postala normalna stvar.

Kako izgledaju idealni?

"Ako mene pitaš, treba biti jedra i punija, da osetiš, bre, meso", rekao je Srđan (19 godina).

Ne znamo gde se može naći toliko zgodnih, lepih i inteligentnih riba, ali, uglavnom, u usmerenim glavama naših srednjoškolaca tako izgleda idealna ženska. U petnaestoj ta predstava se podudara s izgledom face s plakata, naslovnih strana, dok oni već ozbiljniji uvažavaju uglavnom druge osobine.

foto: Printscreen

Izgleda, ipak, da devojke više cene unutrašnje vrednosti suprotnog pola. Idealnog, pre svega, mora krasiti razumevanje, emotivnost i velika privrženost. Temperamentniji uglavnom traže mirne i tihe partnerke, ili da bi istakli svoju individualnost ili iz nekog drugog razloga. O svojoj idealnoj poverio nam se Vlada (19 godina):

"Svi kažu da treba biti lepa i pametna. Međutim, po meni, presudno je da je dobar prijatelj, da je prirodna, da ne glumata, da je vesela i zabavna, a pre svega da me razume. Ne mogu tačno reći što još očekujem od ribe, ali ima nešto što ne mogu definisati, nešto što se oseti pri prvom susretu".

Više se ne traži miraždžijka, ali materijalna strana se ipak sasvim ne odbacuje. Očigledno je da se devojke češće odlučuju za "pici" frajera, po mogućnosti da ima auto ili bar motor. Doduše, to nije presudno ali ipak stvara nijanse među pripadnicima drugog pola.

Idealni partneri biraju se neretko po ugledu na neko poznato lice. Tako smo često čuli poređenje - da sliči na Vladu Kalembera, Gorana Miloševića (Generacija 5), Zdravka Čolića... dok su mladići maštali o Nastasji Kinski, Bo Derek i Bridžit Bardo. I to češće oni od 15 do 16 godina.

Takođe jedna od bitnih karakteristika idealnog partnera bila bi i seksualno iskustvo. Za razliku od pre desetak godina, kada je nevinost bila najvažnija, danas je, u većini slučajeva, poželjno da partner ima seksualno iskustvo.

Seksualna čitanka

Za one željne znanja važno je, znači, seksualno iskustvo druge polovine. A znanja se najpre uglavnom stiču od društva, tu i tamo iz časopisa.

Onda i nije čudo što neki kažu da smo seksualno nepismeni. Dečaci su u tom traganju mnogo aktivniji, kopaju po porno-časopisima u potrazi za fotografijama koje će im dočarati slasti još neprobanog seksa. Kasnije, to već ide lakše. Prvi koji proba razmeće se svojim "iskustvom", a ostali se uče i zavide. Oni koji imaju stariju sestru ili brata imali su više šanse da otvoreno pričaju o tome.

foto: Printscreen

Roditelji, nažalost, retko započinju priču o toj tabu-temi. Smatraju li oni još to ulaskom u zabranjenu zonu ili smatraju da im deca nisu spremna za to? Samo mali broj imao je tu sreću da o tome nešto sazna od roditelja, iako je to želja mnogih srednjoškolaca. O tome kaže D. S. (18 godina):

"Ne bih imenovao nikog posebno, ali je, u svakom slučaju, potrebno razgovarati gde god je moguće. Mislim da bi trebao postojati izvestan sklad u seksualnom obrazovanju između roditelja i škole. Ono što stvarno iznenađuje je želja mladih za većim doprinosom škole u seksualnom obrazovanju".

Beogradski srednjoškolci smatraju da treba uvesti u škole profesionalne predavače, seksologe, čiju ulogu danas na traljav način obavljaju profesori psihologije prema kojima učenici ne mogu biti sasvim otvoreni. Stav škole prema ovome je još nedefinisan. Savetovališta za mlade su veoma retka, a i ona koja postoje nisu uvek najbolje organizovana , što se tumači nedostatkom osnovnih sredstava.

Lepo je, hoću još

"Nije bilo ljubavi s moje strane, učinilo mi se kao nešto obično. On nije bio posebno pažljiv i nežan".

S. G. (18 godina):

"Uvek mi je kao prvi put, uvek postoji nešto novo".

Kako mladi danas doživljavaju seks? Uglavnom za to nije potrebna ljubav, niti neka velika seksualna privrženost. Zato je dosta samo želja. Većina mladih nam se poverila da nije volela svoje prve seksualne partnere. Prevagnulo je interesovanje, tako da "u tu svrhu" najčešće "služe" drugovi.

Stav je da seks ne treba smatrati nečim krajnje uzvišenim jer je ono postalo potreba, kao i mnoge ostale.

Najčešće se počinje negde oko 15. godine, ali opšte mišljenje je da treba početi kad čovek sazri i oseti potrebu. Sam seksualni čin je postao sasvim blizak i običan, bez onih priča o babarogama. Iako nedovoljno obavešteni, mladi se lako odlučuju na takav korak, pre svega zbog uživanja. Ranije, u principu, mladići su bili ti koji su inicirali seksualne odnose. Danas su i devojke podjednako aktivne.

Raspoloženje posle seksa je u većini slučajeva lepo. Tu i tamo javlja se zabrinutost zbog trudnoće, ali prevladava - osećaj zadovoljstva, opuštenosti, sreće... O tome nam je pričala Minja (19 godina):

"Posle odnosa se osećam divno, opušteno, zadovoljno i osećam ponovo želju. Jednostavnije, hoću još".

Pri odnosu, kontracepcija je retka. Poneko koristi vaginalne tablete i pilule, ali većina ništa ne upotrebljava. Mladići osećaju nelagodu pri upotrebi prezervativa pa ga izbegavaju. Zajedničko je mišljenje da brigu o kontracepciji treba da vode oba partnera. Međutim, u praksi, to je ostalo na teretu lepšoj polovini.

"Mislim da pored stalnog partnera treba imati još nekoga jer s jednim postaje dosadno. Ne može se sve naučiti od jedne osobe. A da bi odnos bio uspešniji, treba se prilagoditi, a to se može jedino znanjem i iskustvom. Treba iskoristiti život u što većoj meri", kategorički tvrdi Snežana (18 godina).

Njoj se pridružila i Tanja (18 godina):

"Što ne? U suštini sam za, pa to i praktikujem. Bez obzira na to imam li frajera duže ili kraće vreme, izleti sa strane su me uvek uzbuđivali. Mislim da će se veza najbolje održati ako i jedan i drugi partner ulaze u pustolovine, s tim da je onaj drugi upoznat s tim".

Izleti u nepoznato imaju sve više pristalica. S vremena na vreme se na ovaj način veza osvežava. I većina frajera "skreće s puta" iako im se u poslednje vreme devojke sve više približavaju.

Interesantno je i to da su upravo frajeri koji se uz put provode najveći protivnici da im cure to rade. Izgleda da je većini mladih parola "uzmi sve što ti život pruža". Nešto slično rekao nam je i Vlada (19 godina):

"Samo jednom se živi, pa zato treba isprobati sve slasti koje ti život pruža".

Gde u Beogradu

Je li Bregović naslutio probleme beogradske omladine s onim "na zadnjem sedištu moga auta..." Ali šta se dešava s onima koji još nisu motorizirani pa se ne mogu pohvaliti mačkom na zadnjem sedištu?

U nedostatku toga ukazala su se mnoga maštovita rešenja, ali najčešće se drže onog starog: ugrabiti trenutke kad starci nisu kod kuće. Uostalom, nailaze topliji dani pa će Kališ, Topčider i ostala pošumljena mesta postati zbeg za ispitivanje tako zgodnog seksa.

Mnogi smatraju da mesto i nije toliko važno pa će se za svakoga pronaći neki kutak. Najčešće sve to počinje na zabavama koje često postaju prave seksualne seanse. Tu je atmosfera prava, društvo je opušteno i posle ludog provoda seks dolazi kao vrhunac, poverila nam se Olja (18 godina).

Često se čeka prilika da neko ima prazan stan (on ili ona), a često i prijatelji pozajme gajbu kad vide da su dvoje u škripcu. Zanimljivo je i to da je stan mladića mnogo više korišćen. Ako imaju auto, uvek se nađe neka slepa ulica, a poznato je da je Košutnjak u večernjim satima najveći parking.

Međutim, ako se ne mogu nigde snaći, tu su parkovi, ulazi, pa čak i kafanski WC-i i garderobe. Većina mladih ipak smatra da mesto ne igra presudnu ulogu pa se seks obavlja na svakom zgodnom mestu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jugopapir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.