DA LI ĆEMO TRAJNO RAZVITI IMUNITET NA KORONA VIRUS? Doktor kaže jako važnu stvar
ilustracija, Foto: Youtube printscreen/CGTN, Ilustracija

evo št akažu stručnjaci

DA LI ĆEMO TRAJNO RAZVITI IMUNITET NA KORONA VIRUS? Doktor kaže jako važnu stvar

Kineski stručnjaci otkrili su 30 novih sojeva korona virusa, što znači da često mutira...

Objavljeno: 01:46h

Od početka pandemije do danas, korona virus je mutirao u 30 sojeva što je znatno uticalo na njegovu patogenost, tvrde kineski stručnjaci. Istraživači sa univerziteta u kineskoj provinciji Žeđijang tvrde da je to razlog zbog čega je on u nekim zemljama odneo više života nego u drugim delovima sveta.

Nedavno su svetski stručnjaci govorili o tome da će zbog ovih brojnih mutacija biti teško da se razvije neka trajna vakcina kojim bi se zaštitili od virusa. Trebalo bi raditi na jačanju kolektivnog imuniteta, jedna je od preporuka.

O tome i da li je moguće ponovo se zaraziti korona virusom, u emisiji "Upitnik" govorio je direktor KBC Zemun prof. dr Dragoš Stojanović.

"Ne možemo da kažemo da je bilo slučajeva ponovne zaraze korona virusom, kratak je period, mali je broj uzoraka. To su iskustva drugih zemalja", rekao je dr Stojanović i pričao o merama koje je Vlada Srbije donela u cilju stvaranja kolektivnog imunitet.

A da li ćemo trajno razviti imunitet na korona virus, profesor kaže:

"Nepredvidivo je to. Da li će trajni umunitet ostati, moje lično mišljenje je da pre neće nego što hoće, jer mutira. Mislim da mere koje su Italijani preduzeli, da nisu to mere koje mi treba da pratimo"; dodao je. nakon priloga Mutira, Milim damer koje Izalijanu prduzimaju, ne treba da pratimo

Da podestimo, nakon što se korona virus pojavio u Evropi, mnoge zemlje su preduzele su različite mere, pa je tako bilo i onih koji su isprva pustili da virus "uđe u narod", da bi tako ojačali kolektivni imunitet.Među ovim zemljama bila je i Italija.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je završen najduži policijski čas, a najavljeno je i popuštanje mera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.