DIREKTORKA INFEKTIVNE KLINIKE O ZARAZI KORONE PUTEM VODE: Evo šta je rekla doktorka Vesna!
Vesna Turlukov, Foto: Prinrscreen

SVE OBJASNILA

DIREKTORKA INFEKTIVNE KLINIKE O ZARAZI KORONE PUTEM VODE: Evo šta je rekla doktorka Vesna!

Turkulov je, na pitanje budući da raste broj osoba izlečenih u Srbiji koliko se prijavilo da donira plazmu radi lečenja obolelih, rekla da su upravo ti otpušteni pacijenti koji nakon određenog vremena na osnovu stavranja antitela mogu biti donatori plazme

Objavljeno:

Direktorka Infektivne klinike KCV Vesna Turkulov kaže da epidemiolozima još nije poznato koliko se novi virus zadržava u vodi. Doniranje plazme moguće tek tri nedelje posle negativnog testa.

Nakon što su tragovi virusa korona pronađeni u Parizu u vodi koja se koristi za pranje ulica i navodnjavanje gradskog zelenila, direktorka Infektivne klinike KCV Vesna Turkulov kaže da epidemiolozima još nije poznato koliko se novi virus zadržava u vodi.

“Kao što već znamo, virus korona je novi infektivni agens za koji još uvek nemamo pouzdani podatak koliko može da se održi u određenim materijalima i sredinama, pa tako i u vodi”, rekla je Turkulov odgovarajući na pitanja medija, nakon saznanja u Parizu, da li se Kovid19 može prenositi vodom i koliko se u njoj zadržava.

Ističe da ni epidemiolozi, a ni drugi stručnjaci koji se time bave, ne mogu sa velikom tačnošću da daju podatak koliko se virus Kovid19 može zadržati u vodi.

Direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov istakla je danas da donori krvne plazme u terapijske svrhe mogu biti oni koji su preležali kovid infekciju - tri nedelje od negativnog testa.

Turkulov je, na pitanje budući da raste broj osoba izlečenih u Srbiji koliko se prijavilo da donira plazmu radi lečenja obolelih, rekla da su upravo ti otpušteni pacijenti koji nakon određenog vremena na osnovu stavranja antitela mogu biti donatori plazme.

"PCR testovi su zlatni standard za potvrdu, ali testovi moraju korelirati sa kliničkom slikom i parametrima pregleda. Serološki testovi govore o antitelima koji se pojavljuju u određenom vremenu infekcije, a za to je potrebno da prođe oređeni period od pojave”, naglasila je ona.

Lekari su, kaže, često suočeni sa pitanjima porodice pacijenata da li mogu biti donatori i naglasila da mora da prođe određeni period, od oko tri endelje od negativnog testa, pod uslovom da se pacijent oporavio i da nema drugu bolest koja bi ga isključila kao davaoca.

“Mora da postoji i određeni kriterijum kod primaoca. Nije svako kandidat da primi plazmu. To mogu biti pacijenti sa srednje teškom slikom. Najbolje da prođe dve nedelje od početka bolesti, a suviše kasno bi bilo posle mesec dana“, kazala je ona. Podsetila je da je njena ustanova imala prvog pacijenta koji je upravo u periodu da bude donor plazme.

Oboleli od korona virusa se sada otpuštaju kući u izolaciju već nakon jednog negativnog testa, gde čekaju drugi test posle dve nedelje, izjavila je danas direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov.

Upitana zašto je promenjen kritrijum za otpust pacijenata iz bolnice, pa se sada otpuštaju sa jednim negativnim testom, umesto sa dva u razmaku od 48 sati, ona je rekla da je to zato što može da se desi da jedan test bude negativan, a sledeći pozitivan.

"To, ipak, ne znači da je pacijent još uvek bolestan, jer je reč o tragovima nukleinske kiseline".

Kaže da svakako pacijenti sada odlaze u kućnu izlaciju i da posle dve nedelje imaju kontrolu, odnosno drugi test, tako da više nema ponavljanja dva testa.

"Sada smo odlučili da je bolje posle jednog negativnog testa, ako su klinički dobro, da idu na kućno lečenje u izolaciju i tek posle dve nedlje od otpusta iz bolnice da ponove test, kao i da se smatra mnogo boljim da to urade pre nego što se vrate na posao i svakodnevne aktivnosti", rekla je ona i dodala da je razlika samo u tome što je pomereno drugo testiranje u odnosu na prvo.

Podseća da je kraj prve ili početak druge nedelje od bolesti kritičan period kada mogu da se dogode komplikacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.